2024-05-16 44 views
今日約咗朋友嚟銅鑼灣食嘢,朋友揀咗呢間「天天海南雞」話喺新加坡食過好好食,仲拎咗好多米芝蓮推介,估唔到香港都有分店。一入去就覺得環境好闊落,啲餐具好精緻,好乾淨,坐得好舒服,好啱女仔嚟打卡。天天海南雞(中份)海南雞勁滑,有少少青檸味,另外仲有經典嘅三隻醬可以自由配搭,包括薑蓉、辣椒醬同黑醬油。我最鍾意點辣椒醬,好惹味。仲有爽口青瓜,好fresh!星洲海鮮喇沙水晶粉煲最欣賞就係有個煲㷤住佢keep住溫度,水晶粉勁滑,索晒啲喇沙汁,而且好足料,有蝦、魷魚、豆卜、雞蛋同青口,口感非常豐富。青檸鹹魚小芥蘭同樣地好貼心有個煲㷤住佢,我最鍾意食嘅蔬菜就係芥蘭,鍾意佢夠爽口,雖然有鹹魚但係就唔會覺得好鹹,加咗蒜頭、薑同埋青檸味道好清新。新加坡原味豆花(可加$10美祿)我地揀咗原味,原本以為甜品一定好甜,但佢唔會太甜,符合健康潮流。有好重嘅豆味,好滑,入口即溶,食落個喉嚨好舒服。減肥嘅我原本話淨係食一啖,最後忍唔住食咗半碗。見到隔籬枱嘅老鼠粉同蝦多士都好吸引,不過我哋得兩個人食唔到咁多嘢,下次要約埋多啲朋友再嚟食。

天天海南雞(中份)

星洲海鮮喇沙水晶粉煲

青檸鹹魚小芥蘭

新加坡原味豆花(可加$10美祿)

2024-05-16
Type of Meal