2024-10-08
-Café BAU 🇭🇰位於灣仔既米芝蓮推介Fine Dining 餐廳🌺由米芝蓮廚魔Alvin Leung監督並由主廚Kasey Chan主理堅持選用在地食材設計菜式 用香港食材說好香港故事餐廳裝潢典雅 又以香港老照片作裝飾整個佈局都好有高雅舊香港既感覺 本土感十足🇭🇰正如當晚每道菜式都相當精緻 創新得黎又有熟悉既味道 完美地leverage 左香港菜 大滿足💯🎉✨Chef's Tasting Menu ($1188/8 Course)𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱🍞一開始先有Sourdough 配本地欖菜慕絲醬 意外地好夾𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲🦐 Finger Food - Shrimp Spring Roll用上春捲薄皮卷住櫻花蝦乾同放有大地魚湯啫喱 小小一件已經帶黎漁鄉風味 好似食左碗雲吞麵既感覺🤣🦐 Jinga Shrimp Mille-Feuille 基圍蝦他他千層酥 - 係冇諗過可以咁好味既組合一層係基圍蝦他他 一層係牛油果蓉美乃滋 配搭蝦米醬油 令蝦鮮味大大提升 鮮甜味都好突出 同埋仲有花椒油香氣🍚 Rice Porridge用上本地稻米同昆布熬煮 營造出本地風味既炒米茶當中仲有有薑絲
Café BAU 🇭🇰
🍚 Rice Porridge
用上本地稻米同昆布熬煮 營造出本地風味既炒米茶
當中仲有有薑絲 杞子 帶子粒 炸昆布
食落幾有酒釀丸子味 同時質感好細綿🥰
🐽 Pat Chun Pork Knuckle 'Zampone'
令到一向怕酸既我愛上豬腳薑🌟🌟🌟🌟🌟
冇諗過豬腳薑都可以做得咁精緻 又好味!❤️
🍄 Mushroom Consomme
黑松露牛肝菌清湯 - 羊肚菌裹頭填滿左雞肝慕絲
配有雲南火腿絲同大量時令黑松露😍
雖然話係清湯 但湯頭極之香濃好味 !!
🦪Braised Local Mussels
用上本地青口 + 魷魚水耕菜包 + 蜜糖豆 + 油封蕃茄
淋上南北杏同魚骨熬製而成既泡泡醬汁
南北杏既味道非常突出 整體口感好豐富
𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁
🍧山渣雪葩 - 底下仲有沙田柚 食主菜前清清口腔
個人幾喜歡呢個做法 唔會過甜又好清新
𝗠𝗮𝗶𝗻
🐣Hung Wan Farm Ping Yuen Chicken (Supplement +$450/2pp)
終於黎到最著名既烤本地平原三黃雞配羊肚菌飯
𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
🍨Fig-infused
用左脫水甘荀片做成花瓣 好有簡約美
中意入面加入左血橙同佛手柑 食落甜甜酸酸好解膩
🍨Coconut and Pineapple Mochi with Red Dates
菠蘿椰子麻糬雪糕 橙味脆片上面有開心果果碎❤️
🍫Petit Fours