2024-01-14 613 views
這間位於中環蘇豪區的川菜餐廳,連續11年獲得米芝蓮指南推薦,而且有多年米芝蓮🌟一星殊榮,呢日就帶左🌶️麻辣愛好嘅朋友仔來食生日飯。餐廳裝修富中國色彩,氣氛不錯。而餐點亦富特色,令人有驚喜。最貼心餐廳的菜式彈性好高,可以隱形客人需要調節辣度,符合不同人需要,啱晒我呢啲唔係咁食得辣嘅人👍🏻.🍽️Lunch Set $348/位.🔸Appetisers .▪️麻:麻辣涼拌雞絲/麻辣涼拌百合木耳▪️辣:素棒棒茄子▪️燙:酥炸秋葵/燈影牛肉五款前菜都各有特色,有幾款個人特別偏愛。麻辣涼拌雞絲🐔感覺清爽,雞肉肉質嫩滑,微辣醒胃,麻中帶香。素棒棒茄子🍆口感軟腍,配上麻辣花生醬更惹味。燈影牛肉🐮超薄切口感,味道甜甜地,好有特色。.🔸Soup.▪️蘑菇蛋花羹我地怕太辣,所以無選酸辣湯。蛋花羹清清地,加上香菇,味道不錯。.🔸Main Dish.▪️糖醋排骨糖醋排骨🐷肥瘦適中,肉質嫩滑,味道酸甜又醒胃,入面還有菠蘿、荔枝、雜椒,送飯一流。.▪️乾燒魚塊魚塊🐟炸得酥脆,肉質細嫩,味道咸香帶辣,味道不錯。.🔸Rice & Noodles.▪️白飯▪️家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50有白飯、炒麵、炒飯選擇,我們選了白飯、炒飯各一,炒飯🍚有
🍽️Lunch Set $348/位

▪️蘑菇蛋花羹

🔸Main Dish
▪️糖醋排骨

▪️乾燒魚塊
魚塊🐟炸得酥脆,肉質細嫩,味道咸香帶辣,味道不錯。

🔸Rice & Noodles
▪️白飯
▪️家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50
有白飯、炒麵、炒飯選擇,我們選了白飯、炒飯各一,炒飯🍚有鑊氣,而且粒粒分明,味道麻辣惹味。

🔸Dessert
▪️薑茶湯圓
湯圓大大粒,口感煙韌,入面流心芝麻餡好香濃。

🔸Drink
▪️手工中國茶
花茶🫖茶味甘香,帶點花香,重可解辣。
Type of Meal
Lunch