2024-07-09
今日應boss要求湊客,成個下午都愁緊要帶佢食乜,怕招待不周。有同事話去食Omakase,吓⋯日本客嚟喎仲帶佢食日本嘢?原來係講緊金紫荊生記最新推出嘅粵菜 Omakase【匠心雅宴】套餐,餐廳獲獎無數,質素有保證,客人肯定滿意。餐廳喺灣仔會展中心入面,旁邊就係金紫荊廣場。裝潢高級典雅,樓底高座位寬敞,坐得舒適。前菜【蔥油蚌仔】象拔蚌新鮮鮮甜。【焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒】油脂豐富,香甜又juicy。【話梅杞子】酸酸甜甜挺開胃。湯品【椰青燉響螺鮮鮑魚】椰青嘅果甜加海鮮嘅鮮甜,絕配呀!響螺鮑魚都大大隻又爽口。飲完可以刮埋椰青肉食添。主菜【薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦】啲薑蔥入晒味,薑嘅香辣無遮蓋龍蝦嘅鮮甜,好有Hong Kong style~【避風塘乳山生蠔】另一道Hong Kong style風味十足嘅菜式,生蠔大大隻,香蒜惹味。兩道菜個客都好鍾意,食完係咁讚添~【咸肉蒸海馬友魚柳】厚厚嘅魚柳上面係金華火腿,魚肉嫩滑充滿咸香,幾有特色,不過我個人都係鍾意食鮮甜嘅魚多啲~【竹笙釀鮮露笋】吸晒高湯嘅竹笙包住清香爽甜嘅鮮露笋,食完一輪海鮮要啲蔬菜消化吓。【鵝蔥油手工麵】上面有櫻花蝦乾,撈起食有蔥油味
【蔥油蚌仔】象拔蚌新鮮鮮甜。
【焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒】油脂豐富,香甜又juicy。
【話梅杞子】酸酸甜甜挺開胃。 湯品
【椰青燉響螺鮮鮑魚】椰青嘅果甜加海鮮嘅鮮甜,絕配呀!響螺鮑魚都大大隻又爽口。飲完可以刮埋椰青肉食添。 主菜
【薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦】啲薑蔥入晒味,薑嘅香辣無遮蓋龍蝦嘅鮮甜,好有Hong Kong style~ 【避風塘乳山生蠔】另一道Hong Kong style風味十足嘅菜式,生蠔大大隻,香蒜惹味。兩道菜個客都好鍾意,食完係咁讚添~ 【咸肉蒸海馬友魚柳】厚厚嘅魚柳上面係金華火腿,魚肉嫩滑充滿咸香,幾有特色,不過我個人都係鍾意食鮮甜嘅魚多啲~ 【竹笙釀鮮露笋】吸晒高湯嘅竹笙包住清香爽甜嘅鮮露笋,食完一輪海鮮要啲蔬菜消化吓。 【鵝蔥油手工麵】上面有櫻花蝦乾,撈起食有蔥油味帶少少蝦味。 最後仲有 甜品【胭脂桃膠3.6奶凍】,又甜又透心涼~ 客人好滿意,盛讚香港真係多美食,特別鍾意香港風味嘅兩道菜色,食完仲同我閒話家常,我都放下心頭大石。