2019-02-05 228 views
今晚去左食阿爺粥膳八鮮鍋,呢間餐廳都幾期待,因為好想食粥鍋,之前食過一次,非常回味。阿爺粥膳八鮮鍋位置方便,就喺旺角鬧市中,大大個招牌,非常容易搵,如果人多就要等下,不過可以坐低等。我地被安排坐四人卡位,空間寬敞,坐落好舒服。而且乾淨又光猛,環境唔錯,係朋友聚會之選。新鮮海鮮火鍋種類有火焰八鮮鍋, 龍蝦花膠餐,花膠雞煲,此外仲有自選配料同其他餐單,花多眼亂,要花d時間睇。好彩店員冇忟面,態度殷勤親切,叫我地慢慢睇,仲推介我地食火熖八鮮鍋。最後,我地叫左個八鮮鍋,有蟹,貴妃蚌,蜆,鮑魚同龍蝦。店員拎咗一個空鍋同一盤海鮮黎,原來同我地一般食法好唔同,先用雞件起獲,然之後加入海鮮,點火,原來火焰八鮮鍋係咁嘅意思。店員隨即加入海鮮湯,湯底係平時飲嗰d龍蝦湯嘅橙色,裏面有香濃嘅南瓜同龍蝦味,非常香甜。每位有鮑魚一隻,貴妃蚌一隻,奄仔蟹,龍蝦半隻,同鮮蝦。海鮮全部即叫即劏,非常生猛。店員幫我地將部份海鮮放入湯底,等候期間一定要望下點食法,豬有跟足指示架,睇實個時間👀⏰出黎嘅海鮮岩岩好,唔會韌,而且鮮味十足。貝殼洗得好乾淨,冇沙。鮑魚爽口彈牙,貴妃蚌新鮮爽甜,龍蝦肉質結實爽口,蟹肉飽滿鮮甜,全部海鮮

新鮮海鮮

火熖八鮮鍋

海鮮鍋

海鮮拼盤

貝殼洗得好乾淨,冇沙。鮑魚爽口彈牙,貴妃蚌新鮮爽甜,龍蝦肉質結實爽口,蟹肉飽滿鮮甜,全部海鮮都新鮮美味。

海鮮

另外叫左5款配料,有豬潤,肥牛,粟米,娃娃菜同油炸鬼。由於湯底本身已經有海鮮嘅精華,所以粟米,娃娃菜都好甜,嗰個油炸鬼係必食,雖然好快飽肚,但佢索晒d海鮮湯嘅鮮甜味,外面脆脆,咬落湯汁爆出,非常好味。

豬潤和肥牛

粟米

油炸鬼

黎到食粥嘅時間😋正呀,店員加入粥膽,煮呀煮,金黃色嘅海鮮粥🤤🤤吸盡精華嘅粥底,粥底綿滑,有啖啖嘅鮮甜味,雖然已經食到肚子漲卜卜,但實在忍唔住食左3碗😋

海鮮粥

火熖八鮮鍋