2018-10-16
期待已久的萬聖節就到啦, 今晚同男朋友預先慶祝, 因為遲些少餐廳會很難Book到位!男朋友很有heart, 做足功課, 選了位於金鐘主打英國菜的Bricklane 亨用了一頓豐富的萬聖節大餐!!英國菜的重要特色是簡單而有效地使用優質原料, 並盡可能保持其原有的質地和風味!而Bricklane的熱門菜式是"All Day Breakfast" & "Egg Benedict"!到達餐廳給我們舒適輕鬆的感覺, 很適合一班朋友相聚一番!先點選了兩杯無酒精雞尾飲品~"Child Only" & "Blackberry Earl Grey"! Child Only~是一杯冰凍透心涼的沙冰, 入口爆滿水果味, 充滿熱帶風情, 酸酸甜甜, 令我愛不釋手!"Blackberry Earl Grey"甜度十足, 迷幻色彩, 同肉食真是絕配!首先上桌是煙三文魚班尼迪蛋(Egg Benedict )~最底層是英式松餅, 上面布滿波菜同煙三文魚, 再上層有水波蛋, 而最面層有荷蘭式醬汁, 層次感非常豐富, 更帶出多種的味道同豐富的口感, 極富特色, 令人回味無窮!再上桌有酥脆雞翼~雞翼炸得香脆無比, 雞肉肉質
到達餐廳給我們舒適輕鬆的感覺, 很適合一班朋友相聚一番!
再上桌有酥脆雞翼~雞翼炸得香脆無比, 雞肉肉質具彈性又肉嫩, 充滿肉汁, 配以甜甜辣辣醬汁, 很是惹味!
還有釀魷魚~肉碎釀入魷魚內, 帶出鮮味, 魷魚爽滑彈牙, 送酒佳品!
接着係重頭萬聖推介"地獄之火-火焰美國頂級牛肉漢堡"~一上桌就有火焰效果, 未食先興奮, 非常吸睛,
且很有看頭, 令人驚艷!牛肉肉質厚厚, 肉汁傾瀉, 原汁原味之感, 令人會迷失於肉香中, 再配有新鮮生菜, 番茄, 洋蔥加芝士, 份量十足的漢堡! 同碟加配酥炸魷魚鬚, 香脆有靭勁, 很有驚喜, 食完一條接一條!
另一款萬聖推介"安息吧! 鮮蝦意大利飯~鮮蝦鮮甜且口感爽彈, 還有濃郁什菇, juicy茄子同很有萬聖氣氛的十字架造型的青瓜, 出奇地爽配, 且意大利飯每粒飯粒都掛上醬汁, 很creamy, 咬落富黏勁!
最後還點選了甜品~香草雪糕蘋果鐵鍋班戟~烘得微焦的班㦸, 配上酸酸甜甜的蘋果同冰涼香草雪糕, 冷熱交融, 連甜品也令人拍案叫絕!
今晚可以開懷大食, 十分暢快!