2K
2008-06-01 55 views
去好日都唔去的南區行0下, 好 random 咁0黎到第一次0黎的華富村, 0黎呢間好似幾舒服的冰室坐0下. 無乜胃口, 簡單叫個熱奶茶加個油多 (total $16) 就算.奶茶係「掛杯」的, 飲落奶味多過茶味好多, 麻麻0地鍾意.油多薄薄的, 烘得金黃色, 食落鬆脆, 牛油鹹鹹的, 幾滿意; 另外因為鍾意食油砂多, 自行灑 d 砂糖上去, 食得津津有味. 環境係舊式冰室格局, 比起 e.g. 白宮 / 美都 / 海安/ 中國冰室光猛好多, 但又有 d 似新式的茶餐廳, 感覺幾「精神分裂」, 不過整體0黎講都係幾舒服的; 招呼 ok, 阿姐阿叔們做街坊生意多, 對住我呢 d 區外客一樣好 nice, 幾有人情味的一個地方.題外話: 上0黎 Openrice 睇到 Oli 的食評, 先知原來呢度曾經有雜誌0黎採訪過? 失覺失覺!

奶茶係「掛杯」的, 飲落奶味多過茶味好多, 麻麻0地鍾意.

好光猛的冰室
奶茶
油多
唔知有幾耐歷史?