2019-11-16
位於尖沙咀天文台道的花木,是一間走優雅路線的日本餐廳,門面裝修都很講究,整潔的和風令人倍感舒適!除了Open Area外,還會有不同的廂房,而且樓底特高,感覺高級!枱面的Setting也經過細心設計,餐牌、Drink List、餐具等都是同一系列的色調!香蔥吞拿魚腩蓉薄脆 $108薄脆有點像中式的米通,卜卜脆之餘仲有些少咸味;吞拿魚腩蓉份量都幾多,唔洗就住食,可以完整覆蓋薄脆!作為頭盤相當不錯的!大蝦無花果伴生菜沙律 $128呢個沙律係花木必點嘅Item!香口的麻醬配上甜口的無花果乾,還有些許提子乾帶出一點果甜,而且蝦肉大大粒仲好爽口,呢碟沙律真係無得輸!梅刺身(4點) $388分別有吞拿魚赤身、油甘魚、三文魚腩及深海池魚,款款都一樣咁新鮮好味!當中的三文魚腩極為肥美,而深海池魚軟腍鮮甜,Oishii~~!日式蒜蓉燒蠔 $168由大量的蒜蓉和牛油覆蓋著的燒蠔,蠔身肥美飽滿,鮮味多汁,鐘意蒜味嘅朋友一定會愛上!明太子燒飯團 $98煎至兩面焦脆的明太子飯團本身已經很香口,再加一點剛才燒蠔的蒜蓉,會倍添惹味!
香蔥吞拿魚腩蓉薄脆
香蔥吞拿魚腩蓉薄脆 $108