2018-09-12
去完韓國旅行之後成日都心思思想食韓國菜,今日約咗朋友喺中環行街, 大家都準時收工就食個晚餐先。見到中環區有依間消費唔算高嘅韓國餐廳,就立即決定咗要食佢啦依間餐廳有兩層,裝潢都令我好驚喜,營造出高級酒吧嘅格調。而且餐廳的食物都好多選擇,淨係炸雞揀咩味都夠令我哋諗好耐。最後我哋叫咗芝士薯條拼麵包粒$65、炸雞軟骨餃子$45、炸紫菜卷拼洋蔥圈$78、螺肉拌冷麵$128及蜜糖蒜香焗雞$175。飲品就叫咗蜜桃水果茶$38同熱情果水果茶$38。飲品兩杯都不錯,唔會太甜。芝士薯條拼麵包粒$65 - 薯條係必食,餐廳用咗新鮮薯仔炸,又切得夠厚身, 好好味! 薯條同麵包粒上面都灑上芝士粉,仲可以再點芝士醬食,好味!炸雞軟骨餃子$45- 係韓國真係經常食餃子, 餃子一樣係新鮮炸起,所以好香口, 岩晒係主菜黎之前食住同朋友傾吓計。炸紫菜卷拼洋蔥圈$78 - 炸紫菜卷喺香港真係比較少見到餐廳供有,所以一見到依間餐廳有就叫咗,好喜歡炸紫菜卷的口感,外面炸得好脆但入面嘅粉絲又彈牙同濕潤。而洋蔥圈都炸得岩岩好。雖然好熱氣, 但都忍唔住食晒螺肉拌冷麵$128 - 本人實在係接受唔到一餐飯入面無澱粉質,所以就叫咗依個冷
見到中環區有依間消費唔算高嘅韓國餐廳,就立即決定咗要食佢啦
依間餐廳有兩層,裝潢都令我好驚喜,營造出高級酒吧嘅格調。
飲品兩杯都不錯,唔會太甜。
薯條同麵包粒上面都灑上芝士粉,仲可以再點芝士醬食,好味!
螺肉拌冷麵$128 - 本人實在係接受唔到一餐飯入面無澱粉質,所以就叫咗依個冷麵,冷麵煮得好爽口,螺肉微辣,食完炸野再食冷麵感覺上就無咁熱氣。
蜜糖蒜香焗雞$175 -雖然係焗雞而唔係 炸雞,但外皮都焗得好香脆,而且肉汁好多,蜜糖加蒜依個組合無論係韓式炸雞定焗雞都係唔會令人失望,餐廳喺枱上早有提供手套同紙巾,夠晒貼心,完全唔怕食到狼狽。
人均$310左右,喺中環地段黎講真係算便宜,如果想喺中環同朋友舒舒服服聚餐,依間餐廳確實係唔錯嘅選擇。