2019-06-21 1760 views
食素的朋友由台灣遠道而來,我就陪他們一起在香港走走一盡地主之誼,我唔係素食者,平時都好少話主動揾一啲素食食,所以今次真係完全靠openrice。其實香港素食都越來越普及,有幾多餐廳可以揀,咁朋友們想參觀大館,所以我就search 中環區,由於一般素食餐廳都以中餐為主,我果晚就揀左衣間西餐,十分驚喜~是兩天食咁多間素食最好食的,它位於皇后大道中比較舊嘅樓嘅9/F,如果不是中環上班都比較難揾,我自己覺得,店面不大,但正如它的名字,牆掛著很多面鏡子,頗有特式。一入去可能是星期日晚上,人不太多,店員有禮,menu 上多款菜式(我沒有為menu 影相,因為本來不打算寫,但它太好味,想記錄下來)我們一行6日點了6個東西,size 適中 ,不會太少,每一道都很好食真的:1. 菇菇沙拉: 菇炒得好香,配上醋汁,食左好開胃🤣2. 黑松露薯條:黑松露醬散發著好香黑松露味,薯條脆而不油3. 牛肝菌意大利飯:我其實好鐘意食牛肝菌,所以覺得這個好香,味度剛好不會太咸4. 肉醬義大利粉:迫真,辣辣地惹味,直得推介5. 蒜香意大利麵:好食,不過相對無咩特別6. 青醬長通粉:青醬好香濃總結:對於不是素食者嘅我是很好體

1. 菇菇沙拉: 菇炒得好香,配上醋汁,食左好開胃🤣

2. 黑松露薯條:黑松露醬散發著好香黑松露味,薯條脆而不油

4. 肉醬義大利粉:迫真,辣辣地惹味,直得推介

5. 蒜香意大利麵:好食,不過相對無咩特別

6. 青醬長通粉:青醬好香濃

總結:對於不是素食者嘅我是很好體驗,因為真係好好食,這是一間去完想再去的餐廳,台灣朋友也說下次再來香港也想再來啊~
$133 (Dinner)