2022-05-07
就算疫情放寬限制,自己都會搵啲感覺上較衛生既餐廳食。尋晚放工去旺角附近隨機搵野食,被呢間走木系路線既餐廳吸引住😍店鋪以白色、木色為主🪵,格局簡潔利落,除左必須既透明隔板,枱面冇擺放其他野。菜單同點菜筆放係枱旁抽屜裡面,餐具由店員與食物同時送上,感覺非常乾淨衛生✨店員好友善咁介紹餐廳老闆由日本學師後回流香港🇭🇰,繼而推出九格定食,以港式配菜配搭日式文化之中🎌九格定食賣相非常精緻, 九格裡面各有一個小碗,擺放不同款式既港式配菜,讓香港、日本文化融合得宜又沒有違和感🧡✦ 花膠湯🥣:有餐廳主打既原塊花膠,滋補又養顏。花膠彈牙且厚身,花膠湯濃郁,好有膠質✦ 蠔皇花菇:花菇既蠔油好入味,口感好軟焾,帶有少少甜醋味,食落有驚喜🥳✦ 豬手🐗:另一骨膠原推介,豬手以薑烹調,豬皮同豬骨都有淡淡薑味✦ 蘿蔔:味道清甜,亦令整個九格顏色更豐富✦ 醉雞翼:酒味幾濃,雞翼開半醃製令肉質入味又保持嫩滑👍🏻✦豬軟骨:豬肉質感軟焾,連埋軟骨一齊食,咬軟骨既感覺真係好爽🤩✦ 炸魚柳🐟:魚柳新鮮炸起,香脆軟熟,冇魚腥味,亦冇油膩感✦ 秋葵:味道正常,純粹令整體配搭顏色豐富✦ 溏心蛋🥚:原隻雞蛋,蛋黃流心,以醬油醃得好入味!
✦ 蘿蔔:味道清甜,亦令整個九格顏色更豐富
✦ 醉雞翼:酒味幾濃,雞翼開半醃製令肉質入味又保持嫩滑👍🏻
✦ 炸魚柳🐟:魚柳新鮮炸起,香脆軟熟,冇魚腥味,亦冇油膩感
✦ 秋葵:味道正常,純粹令整體配搭顏色豐富
✦ 溏心蛋🥚:原隻雞蛋,蛋黃流心,以醬油醃得好入味!
九格定食配烏冬同白飯,烏冬湯底用豬骨熬成🐖,帶有胡椒調味,配日本稻庭烏冬,再加入香蔥同香蒜,味道香濃。白飯大大碗,一定夠飽
餐廳另一推介係港日式車仔麵,所以我都有叫一碗😎。車仔麵自選配菜,叫幾多餸都得🤤我㨂左皇牌既原塊花膠同豬手,再加秘製魷魚🦑配日式拉麵🍜。拉麵質感彈牙,麵量幾大份;原塊花膠同豬手配拉麵依然好正,選豬手啲骨選得好滋味😋。魷魚🦑夠爽口,而且有4塊魷魚片同4條魷魚鬚,份量都幾多。配埋雞湯湯底同餐廳自家製辣醬,係一碗食材高級既車仔麵🍜