6 day(s) ago 52 views
屋企人成日聽一個朋友提起哩間餐廳,仲每個月都會食一次,佢哋心思思想試,今日帶埋我一齊去哩間餐廳。餐廳位於利舞臺廣場,近地鐵站,好方便。餐廳裝修好靚,環境舒服乾淨。咁岩今次被安排坐卡位,枱與枱中間有一定距離,通道闊落,而且樓底夠高,就算坐滿人,都唔會好嘈。精美四小拼 ($128)先叫一個小食拼盤,有四款福建傳統前菜。家鄉燜筍乾用肉汁燜嘅筍乾,好入味,淡淡咸香,唔會好濃味。九轉小腸係福建傳統手工腸套腸,一層一層做得好靚。福建筍凍睇落有啲似潮州嘅餚肉,上面有啲蒜頭辣椒碎,浸住豉油汁。水晶果凍入面包住一條條煙煙韌韌嘅嘢,當我哋討論緊係咩嚟嘅時候,職員經過聽到,介紹俾我哋知係海沙蟲。好在當時無即場上網search個樣🤣🤣蝦苗頭水紫菜水紫菜係指每年頭次採割嘅紫菜。紫菜混入蝦米同醬汁,酸酸甜甜好開胃,好適合做前菜。閩南五香卷 ($68/6粒)用豆皮包住肉餡,再去炸。外皮酥脆,食到餡入面有啲馬蹄,雖然係炸但唔會好油。不過略嫌餡料唔夠實,口感有啲削。福建特色海蠣煎 ($118)福建式煎蠔餅,蠔餅厚身,蠔粒粒大隻。但係中間多餡料嘅位比較咸。都係潮州嘅,炸到脆脆嘅好味啲😛酥炒芋芯 ($98 / 例)將芋頭切
餐廳位於利舞臺廣場,近地鐵站,好方便。
餐廳裝修好靚,環境舒服乾淨。

精美四小拼 ($128)
先叫一個小食拼盤,有四款福建傳統前菜。

家鄉燜筍乾
用肉汁燜嘅筍乾,好入味,淡淡咸香,唔會好濃味。

九轉小腸
係福建傳統手工腸套腸,一層一層做得好靚。

福建筍凍
睇落有啲似潮州嘅餚肉,上面有啲蒜頭辣椒碎,浸住豉油汁。
好在當時無即場上網search個樣🤣🤣

蝦苗頭水紫菜
水紫菜係指每年頭次採割嘅紫菜。
紫菜混入蝦米同醬汁,酸酸甜甜好開胃,好適合做前菜。

閩南五香卷 ($68/6粒)

用豆皮包住肉餡,再去炸。
外皮酥脆,食到餡入面有啲馬蹄,雖然係炸但唔會好油。
不過略嫌餡料唔夠實,口感有啲削。

福建特色海蠣煎 ($118)

福建式煎蠔餅,蠔餅厚身,蠔粒粒大隻。
但係中間多餡料嘅位比較咸。
都係潮州嘅,炸到脆脆嘅好味啲😛

酥炒芋芯 ($98 / 例)

將芋頭切粒,外面包一層脆糖漿,外脆內軟,好好味👍🏻

石鍋滑豆腐 ($98 / 例)

最後,叫咗一個豆腐鍋。
其實係俾隔離枱吸引到,見到隔離枱食緊,賣相睇落唔錯,於是叫嚟試下。
豆腐有啲似玉子豆腐,好滑。
先將豆腐外皮煎香,再用茨汁煮到入味,食到有少少豆板醬嘅味道,但唔會辣。
個汁好好送飯,而且石鍋保溫,食到尾都仲係熱辣辣,好好食😋

餐廳近期做緊免費甜品優惠,只要喺大眾點評 或者 google打卡,就可以送一份甜品
每一個客人完成打卡,就送一份。如果全枱食客都打卡的話,就每人都有一份免費甜品
甜品可以揀 薄荷枇杷凍 或者 建蓮雪耳湯。

薄荷枇杷凍
果凍食到淡淡薄荷味,可以解膩。
上面有奇亞籽,仲有一粒枇杷,好清新。
建蓮雪耳湯
雪耳煮到好軟,入口即溶。
兩款甜品都唔會太甜,唔錯。

整個晚飯體驗都好滿意,淨係服務都滿分。
職員會主動幫我哋加水。
食緊前菜嘅時候,職員聽到我哋對菜色好有興趣,當每上一道菜都會做簡單介紹。
食物嘅味道同份量都唔錯,調味唔會太重手。
枱面上有一樽辣椒醬,唔食得辣嘅就唔好試,真係好辣🙈食五香卷嘅時候,職員話可以點辣椒醬食,唔小心落太多,好辣🙈

上網見到原來餐廳喺海外都有好多分店。
宜家即場登記做會員,仲可以有現金券,可以即刻用。
如果想搵一間坐得舒服,質素好啲嘅中菜,而價錢又唔想太貴,可以考慮試下👍🏻
$230 (Dinner)