2021-03-23
朋友外國返嚟,想同佢去食地道本土嘅廣東菜,所以就特登嚟九龍城,搵好東西吃。南乳粗齋煲$78呢個粗齋煲做得非常精緻,食材都好企理,入邊有好多材料包括枝竹、菇、菜、茄子、非常豐富,南乳味夠香濃,又唔會太鹹,好味。香脆辣魚腩$78呢個係一流嘅送酒小食,啖啖肉嘅鯇魚腩真係好正,上面有嘅炸除皮層,非常香口,簡直可以話係廣東版嘅炸魚薯條呢。香煎蓮藕餅$88每件都大件,而且好厚嘅牛餅,煎得好香,我餅入邊有豬肉、芫荽、成個做法都好香,呢個等嘅時間要20分鐘左右,侍應生好有禮貌同我哋先講明會比較耐,非常細心。豬油撈飯細筒$45簡直係人間極品,朋友好多年冇食過,而我都係第一次食。估唔到豬油咁香,撈飯食啲飯好啊,加少少生抽,更加帶出豬油撈飯嘅香味,真係非常之正。細細筒用個竹筒上,好可愛呢。
南乳粗齋煲$78
香脆辣魚腩$78