2019-06-17 703 views
近黎天氣都悶熱, 男朋友嘈住話要食雪糕/雪條...  原先諗住求期去 7 仔買, 但係係 mall 有冷氣又唔想行出去, 咁最後就係 mall 睇下有咩食. 本身我話平平地不如食麥叔叔又或者去 food court 睇下, 行下行下就經過左 agnès b. café... 同平時一樣唔食都睇下, 因為都真係靚嘅同埋都夜夜地, 好多款都賣晒...  睇完就繼續行, 突然男朋友拉返我轉就話不如食 agnès b., 我望住佢都未講野, 男朋友話佢已經揀好左... 擾攘完一輪, 最後就要左 Mini Valérie, Regular Coffee, Mini Violette (又話揀好左嘅... ) 男朋友之選 - Mini Valérie雖然話說係一件栗子蛋糕, 不過賣相靚仔, 加左個星星朱古力, 即刻唔同晒. 相對其他精緻蛋糕黎講算係大件, 有厚實感。味道唔差, 不過個人(食得比較淡口)就覺得甜左少少, 栗子味香濃, Mousse 夠滑但沒個種肥膩感覺, 有粒粒栗子同食到好似有少少 tiramisu 個種酒味。女朋友之選 - Mini Violette + Regular Coffe

(又話揀好左嘅... )

男朋友之選 - Mini Valérie
Mini Valérie

女朋友之選 - Mini Violette + Regular Coffee
有Cake, 點可以唔飲返杯 Coffee

Cake + Coffee

心型紫色蛋糕好靚, 加上心型"GIVE LOVE" 字樣朱古力, 有一點仔銀箔 (金箔就唔靚啦), 淨係外型都已經好吸引。仲有, 對於女仕們同怕肥嘅我, 細細件就岩晒啦。

好多人都會估佢係藍梅餡... 咁就... 錯晒啦~
Mini Violette

切開佢睇下先...
成份: Praline Mousse, Pistachio Crème Brûlée, Hazelnut Sponge Cake

Praline Mousse - 唔知係咩黎, 問下朋友又上網睇下: 原來呢 "Pralines" 源於法國, 將烘焙過(或半烘焙過)嘅堅果(歐洲多半為杏仁及榛子), 係銅質鍋加上焦糖混合同埋加熱, 再加以研磨同滾上朱古力漿成型。唔同地方或者唔同嘅甜品師都可以有自己獨門唔同味道嘅Praline咁
Mini Violette

切開左, 視覺上有層次感, 不同嘅顏色, 仲會見到有細細嘅果仁 (榛子) 粒粒, 食落比起Mini Valérie會無咁甜, 所以要先食呢個, 之後再打劫男朋友件Mini Valérie

除此之外, 口感/味道上都有層次感。
先會食到榛子味, 慢慢就會 taste 到淡淡開心果味出黎, 加上榛子海棉蛋糕, 口滑得黎又有果仁咬口, 唔會覺得膩。雖說榛子好似重覆左, 不過係由濃變淡淡清新 (開心果味, 再變淡淡榛子), 同埋再飲個Regular Coffee (無加糖無加奶) 中和返...

蛋糕講完, hea hea 地都要講下個 coffee...
兩個人點左一杯, 其實覺得夠飲。一來都夜, 飲太多都驚會訓唔著, 二來我地無加糖無加奶, 保留左個回甘, 所以一杯 share 都好足夠, 一啖甜一啖甘味, 又一味覺上嘅享受
Other Info. : 店員都好好, 我地唔覺唔覺吹水吹都差唔多十點 (十點閂), 無趕我地走 (仲有另一兩枱未走)。 不過呢, 呢啲就自己醒水, 唔好阻住人地收工, 同埋如果人太多就真係唔係吹咁耐水, 食飽就好閃吉返個枱出黎比人啦。店出面, 見到有啲枱, 唔知係咪都係agnès b., 如果太夜, 可以點外賣杯 (或者自帶保暖杯), 坐出去店外, 唔會阻住人地收工, 又可以繼續傾。
2019-06-15
$62 (Other)
Mini Valérie