2023-05-24
放工黎左小神燈食飯,入到去見到啲霓虹燈好靚,前少少有個電車卡座,牆身有唔同既漫畫風佈置介紹佢地既菜式。餐廳用懷舊玻璃膽水壺裝滾水,真係賣少見少。Menu有好多特色小菜,花功夫既菜、新派野、家常菜,每樣食材都有唔同煮法俾你揀。我地揀左啲特色野食,屋企難整😆糯米炒膏蟹係砂煲上熱焫焫,打開蓋見到好多蟹膏,仲有原隻膏蟹食,糯米飯炒得好香夠乾身,粒粒分明又有少少飯焦,聞落有焦香味,食落煙煙韌韌。奇趣脆皮豬手,燒得好脆,每件切片厚薄平均,豬手肉焗得岩岩好唔會好乾,點上芥末醬好食!腿茸菜膽雞,半隻雞都好大份,雞肉肉質嫩滑且結實,有雞味食落啖啖肉,本身醃得好夠味,唔需要點任何醬汁都好食。石澳梅菜蒸菜心,滿滿既梅菜絲、椒絲、蔥花舖滿菜心上面,蒸既時間岩岩好,菜心食落爽口。見到有楊枝甘露就叫左碗,好足料,味道清甜爽口帶少少西柚酸,糖水唔會死甜。總括黎講我地都幾鐘意呢間中菜館,價錢公道,啲樓面姐姐又好。
我地揀左啲特色野食,屋企難整😆
總括黎講我地都幾鐘意呢間中菜館,價錢公道,啲樓面姐姐又好。