2021-07-06
餐廳:堂水.啡 (紅磡)地址:紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖香港越嚟越多百貨公司,而百貨公司一般都會伴隨food court去比人買嘢坐低喺度食;去開紅磡探一個朋友,索性約佢去環海東岸首達百貨地下呢間新開咗一個月左右嘅堂水啡食嘢傾偈,支持一吓唔同地方嘅小店💛堂水啡除咗主打特色咖啡之外,仲有一系列嘅台式主食同小食🇹🇼 ,而佢哋亦加入咗港式同中式元素去整唔同食物🤓煎白菜豬肉餃 $45餃子喺店員每日新鮮去包,先蒸後煎,睇吓幾咁皮薄😍,而每日嘅餡料都唔同,希望比到客人一種神秘同新鮮感。今次就試到佢哋嘅白菜豬肉餃,佢哋嘅秘製香辣醬確實值得一讚👍,令本身平平無奇嘅餃子生色不少🥟,嚟到一定要試吓佢哋嘅辣醬🌶雞扒新竹米粉 $40咁啱今日嘅咸雞未準備好,所以店員就轉咗做雞扒比我哋;所用嘅碗幾有特色,好有中華民族風😎。新竹米粉喺台灣新竹知名嘅食材,較廣東食開嘅米粉粗身同短身,食落相對煙韌一啲。就咁食無咩味道,不過連埋煎香咗嘅雞扒一齊食就會好啲,另外仲有兩舊蕃茄🍅啡 $46啡即喺Dirty,用咗卡內特音樂家系列嘅莫札特咖啡豆沖製️,甘甜度同醇厚度令人一試難忘,喺我飲過咁多杯dirty比較有特色嘅一
地址:紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖
煎白菜豬肉餃 $45
雞扒新竹米粉 $40
啡 $46
白 $42
用18g哥斯達黎加單品咖啡豆加45mL水沖成呢杯White coffee,Espresso同奶喺用咗Flat white嘅比例去調製,入口舒服😌,after taste creamy有好重奶香☕️
總括嚟講,呢到嘅咖啡確實有佢嘅特色,想試一啲signature嘅咖啡不妨考慮吓🤪,下次有機會試埋佢哋嘅手沖咖啡先