2021-08-02 149 views
好耐冇過嚟土瓜灣呢頭,黎到朋友環海東岸呢邊,見到好多翻新左嘅新樓,下面仲有一個細商場。入到去個supermarket度,見到food court到有間食台灣嘢🤔🤔入去簡單食少少野,佢係簡單嘅food court setting。滷肉飯:滷肉好入味,肥瘦都啱啱好,不過我覺得滷肉嘅份量可以再多少少🤭燒汁蕃茄烤雞卷:估唔到呢度又有咁fusion嘅嘢😂食落都OK,雞肉都算足,燒汁食落唔會覺得好漏,不過如果個皮再脆d會更加理想

2021-08-02 51 views
今日去紅磡九龍政府合署整d 野 咁整完就同朋友食lunch 一直向前行就見到環海東岸首達百貨 咁係依間商場入面就被依間店既裝飾吸引左 所以就決定試下佢🤗🤗依加冇得去旅行 可以係度打下卡先🤣門面都好乾淨 咁就係度落單叫野食 之後可以搵位坐咁果日好熱 所以同朋友就一齊叫左杯愛玉冬瓜茶 都幾清涼芝士火腿牛角窩夫佢除左個窩夫 原來仲有d 菜同蕃茄 只係48 蚊 都幾抵食 佢d 芝士同火腿就係個窩夫中間入面 好特別 外面脆 入面就有火腿同芝士味 好夾魯肉飯黎食台灣菜 緊係要食魯肉飯d 魯就幾清 唔太濃味 撈落d 飯度都算幾健康下主要係環境幾好 夠靜 可以坐低傾下計

依加冇得去旅行 可以係度打下卡先🤣

黎食台灣菜 緊係要食魯肉飯
d 魯就幾清 唔太濃味 撈落d 飯度都算幾健康下

主要係環境幾好 夠靜 可以坐低傾下計
2021-07-18 41 views
去staycation 之前,在附近搵食,估唔到在soda mall入面有間咁有質素嘅台式小店。試左個台式肉操飯,平時食開嘅肉操飯只有脂肪,少量肉碎,但今次呢個不單食到粒粒肉,仲唔會成口油,但又唔會係鞋十十,而且飯底有汁,撈晒成碗飯都有汁。另外叫左個火腿牛角酥飛碟,一聽個名就知一定好食啦,平時飛碟都用白方包,今次用牛角碟真係不得了。芝士溶晒落包到,熱辣辣,外面酥脆👍👍👍另外老闆娘仲介紹我地要左個愛玉檸啡,估唔到會咁得意,又好味。啡唔會苦,加左3片檸檬好清香。
2021-07-14
2021-07-17 30 views
假日慢活,行行下去左一個好陌生嘅地方,見開始攰,咁啱又有個商場就入去涼下冷氣。點知原來有個小型food court 。見到個店名好特別,於是坐低試試。真心好熱同攰,無咩心情嘅情況下大膽叫老闆發板,佢幫我點左個肉操飯+蜂蜜愛玉凍飲🤣🤣🤣心諗,都真係好台灣經典食物🤪🤪但試過就知,真心好食喎。出面食開多數都好油,或者好咸,所以平時我都好少點呢個。但今次堂水啡呢個,除了肉碎,仲有加肉粒,會明顯見到粒粒都是半肥瘦。而且切到好細,唔睇清都會以為只有肉碎。味道非常易下飯。唔會得個咸字,仲食到好香嘅油脂味,香甜嘅豬肉味,仲有應該是之前有用蔥蒜爆過,有陣陣的蔥蒜香。飯底有汁,所以唔會食食下只有白飯。👍👍👍👍👍👍👍

心諗,都真係好台灣經典食物🤪🤪
但試過就知,真心好食喎。

👍👍👍👍👍👍👍
2K
2021-07-09 30 views
#親民價錢牛角窩夫-小店開張只有兩個月 位置喺崇安街Soda Mall美食廣場裏面 唔算顯眼 佢有飽肚抵食嘅台式咸雞飯或米粉 跟餐奉送茶飲 附近嘅上班族樂於捧場 至於我去嘅原因 咪就係為咗牛角窩夫囉😋-🥣#滷肉飯 $28要留肚食牛角窩夫 我點咗個細嘅滷肉飯 肉粒半肥瘦 有肉味亦有油脂甘香 醬汁可以俾多啲-🧀#芝士火腿牛角窩夫 $48Croffle流行咗一段時間 但唔知點解 佢未能成為本地cafe食物中嘅恆常選項 好高興見到呢間小店有得賣 價錢唔貴 餡料有創意 牛角窩夫入口酥香 牛油味足 有火腿鹹香 如果芝士放多啲營造拉絲效果 咁就更理想😍 下次再嚟 希望見到有甜嘅版本 俾我當甜品食-🥛#Dirty $42除咗鮮奶 底層加咗些少煉奶 帶出額外香甜嘅味道 啱晒我呢啲鍾意咖啡較為creamy嘅人-📍#堂水.啡紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖
#親民價錢牛角窩夫
🥣#滷肉飯 $28

🧀#芝士火腿牛角窩夫 $48

🥛#Dirty $42

📍#堂水.啡
紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖
2021-07-07 19 views
今天工作來到紅磡崇安街環海東岸附近,小休的時候,食了碗餃子醫肚,位於Supermarket 旁的「堂水・啡」,簡簡單單的裝修,卻令人彷如置身台灣,座椅旁有叉電位,夠貼心。牆上的登機牌圖畫,則勾起了去旅行的意欲,很想快些可以去旅行啊!《韮菜餃》一碗有六隻,韮菜的功用非常多,健胃、提神、行氣活血……,用韮菜來煎蛋或包餃子都非常好吃。餃子皮薄,韮菜和豬肉的比例恰當。《芝士火腿牛角窩夫》剛焗起的窩夫很香脆,裡面夾有火腿,伴碟的沙律菜也很新鮮。《咖啡dirty 》師傅話這杯咖啡是用巴拿馬的咖啡豆,加上淺炒,入口少了一般咖啡的苦澀味,卻有淡淡的花香味,層次豐富。《蜂蜜可愛》甜甜的蜂蜜加啫喱混合一起飲,好味又有些少咬口,正。

《芝士火腿牛角窩夫》
剛焗起的窩夫很香脆,裡面夾有火腿,伴碟的沙律菜也很新鮮。

《咖啡dirty 》

《蜂蜜可愛》
甜甜的蜂蜜加啫喱混合一起飲,好味又有些少咬口,正。

餐廳:堂水.啡 (紅磡)地址:紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖香港越嚟越多百貨公司,而百貨公司一般都會伴隨food court去比人買嘢坐低喺度食;去開紅磡探一個朋友,索性約佢去環海東岸首達百貨地下呢間新開咗一個月左右嘅堂水啡食嘢傾偈,支持一吓唔同地方嘅小店💛堂水啡除咗主打特色咖啡之外,仲有一系列嘅台式主食同小食🇹🇼 ,而佢哋亦加入咗港式同中式元素去整唔同食物🤓煎白菜豬肉餃 $45餃子喺店員每日新鮮去包,先蒸後煎,睇吓幾咁皮薄😍,而每日嘅餡料都唔同,希望比到客人一種神秘同新鮮感。今次就試到佢哋嘅白菜豬肉餃,佢哋嘅秘製香辣醬確實值得一讚👍,令本身平平無奇嘅餃子生色不少🥟,嚟到一定要試吓佢哋嘅辣醬🌶雞扒新竹米粉 $40咁啱今日嘅咸雞未準備好,所以店員就轉咗做雞扒比我哋;所用嘅碗幾有特色,好有中華民族風😎。新竹米粉喺台灣新竹知名嘅食材,較廣東食開嘅米粉粗身同短身,食落相對煙韌一啲。就咁食無咩味道,不過連埋煎香咗嘅雞扒一齊食就會好啲,另外仲有兩舊蕃茄🍅啡 $46啡即喺Dirty,用咗卡內特音樂家系列嘅莫札特咖啡豆沖製️,甘甜度同醇厚度令人一試難忘,喺我飲過咁多杯dirty比較有特色嘅一
餐廳:堂水.啡 (紅磡)
地址:紅磡崇安街23號環海東岸首達百貨地下8號舖

煎白菜豬肉餃 $45
令本身平平無奇嘅餃子生色不少🥟,嚟到一定要試吓佢哋嘅辣醬🌶

雞扒新竹米粉 $40
新竹米粉喺台灣新竹知名嘅食材,

啡 $46
喺我飲過咁多杯dirty比較有特色嘅一杯,入口有濃厚嘅fruity香,仔細品嚐會飲到撲鼻嘅草莓香🍓,層次豐富😋

白 $42
用18g哥斯達黎加單品咖啡豆加45mL水沖成呢杯White coffee,Espresso同奶喺用咗Flat white嘅比例去調製,入口舒服😌,after taste creamy有好重奶香☕️

總括嚟講,呢到嘅咖啡確實有佢嘅特色,想試一啲signature嘅咖啡不妨考慮吓🤪,下次有機會試埋佢哋嘅手沖咖啡先
2021-07-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-07-06 15 views
趁屯馬線未開通,人少少黎行下新商場!係超市入面竟然有間小小既cafe! 行到攰攰地坐低食啲輕食☺️-❣️魯肉飯(小)魯肉鋪滿飯面,肥瘦適中😎魯肉汁非常之多,甜甜地,非常好送飯雖然叫左細碗,但係一個女仔食絕對會飽!😂-❣️紅豆豆花初頭諗住嗌牛角包,但店員同我推介呢個紅豆豆花,特別嘅地方係,佢唔係落糖水,而落espresso!☕️以為個組合會好怪,但食下一啖食下又一啖!啡嘅果香同埋酸帶出左豆花既清香!-❣️啡(dirty) & 樽仔奶茶Dirty有少少分層既效果,但可能掛住影相,飲嘅時候面頭嘅咖啡已經變左微暖!建議大家dirty 一定要盡快飲用! 同埋店家既dirty奶味比較出,平時少飲咖啡既都一定接受到!~樽仔奶茶就不過不失,但特別嘅係佢冇加糖😝對比出面大型連鎖店嘅樽仔奶茶落埋糖再雪凍有啲唔同!-環境係food court,但無乜人,有陽光照射,都幾舒適!

❣️魯肉飯(小)

魯肉鋪滿飯面,肥瘦適中😎
魯肉汁非常之多,甜甜地,非常好送飯
雖然叫左細碗,但係一個女仔食絕對會飽!😂
❣️紅豆豆花

❣️啡(dirty) & 樽仔奶茶

屯馬線通車後去土瓜灣都變得很方便,一直想到海心公園逛逛,相傳情侶們拜過海心石後,就會有段美好姻緣,所以特意跟女友來此。附近新樓有個小型超市及美食廣場。難得放假,嘆一杯咖啡吧。咖啡豆選用來自哥斯達黎加的莫札特咖啡豆,以卡杜拉的甜味搭配葡萄乾處理。入口甘甜度和撲鼻而來的草莓香氣明顯,而厚度亦相當好。就像莫札特言行舉止淘氣愛搗蛋不懂收斂,仍難以掩蓋他的才華。而選用黑白淡奶為奶底亦相當有趣,淡奶本身水份比鮮奶少,相對較濃稠,口感比鮮奶厚重。用淡奶的濃厚搭配咖啡豐富內涵,帶來味蕾的衝擊,讓一杯純正醇香的黑咖富上恰到好處的柔滑。最咖啡確實訓練到味覺,越喝越能喝出它苦酸之外的那股甘香醇厚。更體會甘香混合苦與酸的百般變化。L 愛咖啡就是這骨子帶著香氣的苦及酸澀。女友選的是一杯 Dirty,分層不算明顯。但入口清新,果味亦很突出。芝士火腿牛角窩夫,外型是窩夫,入口卻是鬆化的牛角包酥皮。配上新鮮蕃茄及炒蛋,全日早餐的輕盈版。將牛角窩夫切開後清楚見到溶化熱芝士火腿。魯肉飯肥瘦均勻,滷水汁的甜配合油脂的香氣,混合珍珠米飯,令人每啖一吃再吃。

芝士火腿牛角窩夫,外型是窩夫,入口卻是鬆化的牛角包酥皮。

配上新鮮蕃茄及炒蛋,全日早餐的輕盈版。

將牛角窩夫切開後清楚見到溶化熱芝士火腿。

Dinner
  • 魯肉飯
2021-06-30 20 views
「堂水。啡」是走台味文青咖啡小吃的路線。咖啡分成,「黑」、「啡」、「白」'「魁」四種。我點了「白」($42),加入了牛奶,以LATTE方式沖泡。採用的咖啡豆是老闆心水特選,跟連鎖店的咖啡相比,帶一點酸味,有一層濃郁香醇的口感,after taste非常明顯。招牌菜魯肉飯 ($28),最頂層的魯肉,分量堆成小山,完全覆蓋下層白飯,足夠每口飯都能伴有豐富魯肉,確實是很豐盛。 魯肉和豬油粒上散發漂亮的醬油色,醬油加上豬油的香氣,配上粒粒飽滿的珍珠米,咀巴內都是油香味。真的是色、香、味俱全,很值得推薦。餐廳有魯肉飯套餐提供,滿實惠。
「堂水。啡」是走台味文青咖啡小吃的路線。

餐廳有魯肉飯套餐提供,滿實惠。
2021-06-10
$60 (Lunch)
  • 魯肉飯
2021-06-30 11 views
今日係紅磡環海東岸首達百貨行左陣,買下D日常用品,準備搵間餐廳或店坐下休息下,食個下午茶,就選擇左試下一間叫堂水·啡的臺灣野。呢度位於角落位,係public area的座位,隔離仲有個打卡位係搭飛機的登機位,都幾得意,等野食之際都忍唔住打卡。我同媽媽二人點了堂水·啡的胬肉飯,一份芝士蕃茄雞扒牛角窩夫🧇,作為今日下午差的主角,另外再點了兩杯手沖白咖啡同啡咖啡☕️。這個胬肉飯雖然是小號,但滿滿的胬肉係飯的面頭,很吸引,味道也做得好夠味,真係好適合慢慢嘆。芝士蕃茄雞扒牛角窩夫的窩夫做得很香很脆,加上濃郁的芝士味,輕食得來已經好滿足。懶洋洋的下午,食完再慢慢嘆杯咖啡,覺得真係好寫意,住附近的居民下次來shopping 都不妨試下呢間堂水·啡。
2021-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-06-28 13 views
今天小編來到了位於土瓜灣的新商場🤣發現原來在最底下的超級市場,有一個小型美食廣場🤤然後看見了這間新張不久的台灣菜😆餐廳仍在試業期,抱著嚐鮮的心態便一試🤣#魯肉飯(小) $28 加配:$10魯肉味道偏濃🤣肉質不會太乾或太硬,雖然油的份量亦不少🧐不過拌飯後亦不會太油膩😚餐廳亦有進行推廣優惠,只要購買任何一款咖啡☕️,即可以優惠價$10加配一碗小魯肉飯🤩味道小評分:😋😋😋😋/5#紅豆豆花 $45看見了價錢偏貴的紅豆豆花🧐一問之下,才知道原來這是一款特別的甜品,會附送一杯Espresso☕️,可以額外添加進豆花,味道可以中和帶甜的紅豆🤣味道小評分:😋😋😋😋/5#白 $42白代表白咖啡☕️咖啡上有心形拉花🥰奶味較為濃郁~味道小評分:😋😋😋😋/5#啡 $46啡代表Dirty Coffee ☕️ 由Expresso配上了涼鮮奶,味道較白咖啡酸一點點,不過奶的味道同樣頗重味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5環境:💕💕/5服務:✅✅✅/5打卡指數:📸📸/5

#魯肉飯(小) $28 加配:$10

#紅豆豆花 $45

#白 $42
白代表白咖啡☕️咖啡上有心形拉花🥰奶味較為濃郁~

#啡 $46

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸📸/5
2021-06-22 24 views
小妹今日去紅磡搵朋友, 見未夠鐘就係樓下超市行一陣順便買兩梳🍌上去, 經過food court見到有間台式咖啡於是就入去食少少野歎杯咖啡🌟咖啡愛玉凍檸茶香港好少有得飲凍檸啡, 今次見到台版凍檸啡當然要試一試🤣入口檸檬茶味比較重, 回甘有種苦澀帶少少微酸感覺, 愛玉質感爽軟, 消暑一流🌟黑啡咖啡有4款, 小妹揀左最傳統嘅黑啡, 入口咖啡味濃郁帶苦澀味🌟ESPRESSO 紅豆豆花比較特別係用左ESPRESSO嚟突出紅豆同豆花嘅甜味, 有種苦中帶甜嘅感覺🌟台式魯肉飯魯肉份量足, 好好餸飯

🌟咖啡愛玉凍檸茶

🌟黑啡

🌟ESPRESSO 紅豆豆花

🌟台式魯肉飯
魯肉份量足, 好好餸飯
2021-06-19
2021-06-22 18 views
啡水堂呢間餐廳喺Soda Mall 裡面,最適合shopping前或後來嘆番杯咖啡,肚餓的話有熱食選擇,有飯、窩夫或者卷餅,另外亦都有甜品。店員介紹所用既咖啡豆係由老闆親自挑選,咖啡果味特濃帶點酸,款式有黑啡白魁,即齋啡、Dirty、Latte 同手沖咖啡可供選擇。坐喺近玻璃窗位置嘆啡咖特別醒神,飲完可以繼續到超市血拼。因為想留肚食甜品,所以點左一份細既招牌魯肉飯,另外亦點了紅豆豆花,魯肉飯份量剛剛好,食埋甜品都唔會太過份。紅豆豆花的紅豆香甜、豆腐花幼滑,再配一小杯特濃expresso,估唔到原來咖啡配豆花都可以咁夾。
2021-06-21
$70 (Lunch)
嚟土瓜灣一田買野,裡面新開咗間台式餐廳,順便坐低食野High Tea。環境都幾舒適「芝士泡菜豬肉牛角窩夫」即叫即製...擁有窩夫嘅外表,帶著牛角飽嘅口感,裡面夾著芝士火腿,伴著惹味嘅泡菜豬肉.蕃茄粒.碎蛋,口感味道有驚喜,值得一試👍🏻「紅豆豆花」大大粒紅豆配上滑嘟嘟嘅豆花,甜度適中。最正係可以按自己喜好,加入香濃咖啡,原來味道可以咁夾。「手工咖啡」面層泡沫拉花,拉得好靚(忘記影相)用鮮奶即沖嘅手工咖啡,飲得出用心沖調😍下次再嚟土瓜灣,一定Encore

環境都幾舒適

「芝士泡菜豬肉牛角窩夫」
即叫即製...擁有窩夫嘅外表,帶著牛角飽嘅口感,
裡面夾著芝士火腿,伴著惹味嘅泡菜豬肉.
蕃茄粒.碎蛋,口感味道有驚喜,
值得一試👍🏻

「紅豆豆花」
大大粒紅豆配上滑嘟嘟嘅豆花,甜度適中。
最正係可以按自己喜好,加入香濃咖啡,原來味道可以咁夾。

「手工咖啡」
面層泡沫拉花,拉得好靚(忘記影相)
用鮮奶即沖嘅手工咖啡,飲得出用心沖調😍

下次再嚟土瓜灣,一定Encore
2021-06-18
  • 紅豆豆花