2021-08-31
呢晚喺紅磡走,想搵啲嘢食咗先返屋企,但已近夜深🌒,無幾多間舖開,竟然行行吓聞到陣燒烤香氣,原來係來自「德利美食」。我多數日頭先經過蕪湖街,所以一直都唔知呢個位有餐廳。小店主力做外賣生意,但佢都擺咗張枱出嚟比客人即場拮兩串食吓。即使炎夏晚上坐喺街邊,但佢開行把大風扇,都略感涼快😚。店員友善,叫我哋慢慢揀,諗到一串都可以落住單先,等佢哋燒住先,咁就唔駛等太耐👍。串燒種類包括肉、丸、蔬菜同埋海鮮,價錢正常。1️⃣蒜香燒扇貝($60/2隻),扇貝好大隻,肉味鮮甜,用蒜蓉調味,燒至金黃色,底部仲有啲粉絲索汁添🤤。2️⃣蒜香燒鮑魚($35/隻),鮑魚連殼燒,品種算比較迷你,肉質有少少韌,但都好難避免嘅。3️⃣紐西蘭羊架($38/件),羊架同樣比較細件,但生熟度剛好,而且仲好香孜然味添,羊肉味亦唔羶。4️⃣燒秋刀魚($30),秋刀魚長長一條,燒完散發住魚香,魚肉結實。5️⃣燒翠玉瓜($12),翠玉瓜好甜、好多汁。6️⃣鴨舌($25),第一次食鴨舌,原來係好似鳳爪咁有啲骨要噒,幾得意。7️⃣煙鴨胸($23),鴨胸肉嫩入味,好食。8️⃣蜜糖燒菠蘿($20),菠蘿好大件,原個切件。佢本身甜,再加埋蜜糖燒,甜上加甜🍍,正。總括嚟講,如果喺
總括嚟講,如果喺紅磡想食返串串燒做宵夜,可以嚟呢度幫襯🍢。我全部串燒都要咗少少辣,食落香口惹味。我知附近係有一間幾出名嘅同類型串燒店,但德利都未必輸蝕過佢。