2024-02-18 104 views
黃埔附近有好多隱細小店,今日比我揾到間食正宗廈門沙茶麵同泉州牛肉羹嘅「尋福記」,除咗沙茶麵之外,仲有多款特色廈門小食,味道正宗價錢又抵食👍🏻招牌沙茶麵必食推介👍🏻食材豐富,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜同糖心蛋,湯底味道辣辣地加入麻醬同炸蒜,零舍香口惹味,魷魚螺片口感爽脆,蝦球新鮮爽口彈牙,豆卜吸滿濃稠嘅湯汁非常好食,煎到微微燶邊嘅糖心蛋,食之前將蛋黃篤穿,蛋黃汁與湯底互相融合,配上油麵掛滿湯汁,正宗廈門嘅味道👍🏻全家福牛麵朋友仔嗌嘅全家福牛麵,全部都係牛牛牛🐮牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋同牛展,朋友仔每人配料都分咗一舊比我試下,牛肉羹食落啖啖肉,牛丸彈牙爆汁,牛肚爽滑,牛筋煙煙韌韌,牛展有嚼勁,樣樣食材都好高質,配以腩汁湯底加上掛湯嘅油麵,超讚香脆五香卷推介👍🏻我都係第一次食廈門小食,酥脆嘅腐皮包裹豬肉、荸薺同香蔥,口感非常豐富,點上辣醬惹味又香口香酥菜粿老闆仲介紹我地食菜粿,即係泉州蘿蔔糕😆蘿蔔糕切粒再炸,外面金黃色,裡面軟軟腍腍,再配上辣椒醬,一粒接一粒食唔停口😋📍尋福記 (紅磡)紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖人均消費:$100食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌沙茶麵

全家福牛麵

香脆五香卷

香酥菜粿

📍尋福記 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖

人均消費:$100