今晚一個人食飯,就喺屋企附近搵吓有啲咩嘢食,紅磡德民街係一條幾多小店餐廳聚集嘅街道,而見到呢間叫尋福記嘅小店就吸引咗我。餐廳裝修好乾淨,感覺好衛生,門口亦都放咗餐牌可以參考,見到原來呢間餐廳主打食沙茶麵同埋牛骨麵,亦都有$64嘅套餐,有主食、小食同飲品,而小食方面更加可以揀油菜同好多款小食,啱晒鍾意健康嘅朋友👫餐廳座位唔算非常多,但係都坐得好舒服啱晒一個人食或者幾個朋友嚟撐枱腳😽我自己一個人咋,我從來都未食過沙茶麵,咁就叫咗一個海鮮沙茶麵,見到隔籬枱食炸蝦餅非常吸引,於是我都叫返個海鮮沙茶麵$58 (轉烏東)- 內有蝦肉羹、魚肉羮、墨魚丸、豆卜,我好鍾意個湯底啊,沙茶湯底原來係咁惹味,餐廳老闆亦都唔孤寒,沙茶麵嘅配料非常多,我食咗好多粒好好味嘅蝦肉羹同埋魚肉羹啊🤤🤤仲有墨魚丸同豆卜,雖然好似係好普通嘅食物,但係加埋落去都好好味。值得一提嘅係個麵除咗油面之外仲可以揀烏冬、出前一丁、米粉等等仲唔使加錢嘅添。🫨🫨🫨油菜+$8- 我真係想講呢個生菜🥬碌得真係啱啱好!仲保持住生菜應有嘅青綠色😬你哋唔好笑我,因為我真係食過黃晒既油菜😵‍💫香脆炸蝦餅$28- 呢個蝦餅極度推介!我好鍾意佢個炸醬脆卜卜

海鮮沙茶麵$58 (轉烏東)

油菜+$8

香脆炸蝦餅$28
- 呢個蝦餅極度推介!我好鍾意佢個炸醬脆卜卜,真係好好味,你哋一定要試吓😍😍自己喺屋企用氣炸鍋係整唔到☺️☺️

呢間餐廳雖然規模較細,但係嘢食質素一啲都唔差,服務質素仲好好👍🏻見我一個人食飯都會同我傾吓偈等我冇咁悶😛😛

#香港理工大學 #香港尋福記 #尋福記香港 #廈門沙茶麵 #泉州牛肉羹#香港廈門沙茶麵 #香港泉州牛肉羹

尋福記 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖
2024-06-21
Type of Meal
Dinner
  • 海鮮沙茶麵
  • 香脆炸蝦餅
  • 油菜
2024-08-22 347 views
在黄埔看到闽南味沙茶面,抱着试一试的心态来的,没想到味道超棒店铺在小巷子里,不过也很好找,离黄埔地铁站很近。有套餐,还是很划算的。我们点了精选沙茶面,牛肉沙茶面,菜粿,虾饼。最惊艳的是汤底,超浓郁的沙茶香,带一点点辣,非常棒。牛肉超好吃,是新鲜的牛肉,不是那种冻的肥肉。而且老板还微微炒过,更香了。猪肉丸和菜粿也很推荐,猪肉丸很紧实,不是那种面粉丸子,能吃出满满的猪肉香。菜粿是外酥里嫩的,配上闽南甜辣酱,好吃😋。

店铺在小巷子里,不过也很好找,离黄埔地铁站很近。

有套餐,还是很划算的。

我们点了精选沙茶面,牛肉沙茶面,菜粿,虾饼。
最惊艳的是汤底,超浓郁的沙茶香,带一点点辣,非常棒。
  • 菜粿
  • 沙茶牛肉面
2024-04-25 558 views
嚟紅磡探朋友,佢推薦我嚟食沙茶麵。閔南菜我都係第一次試。睇餐牌見到主打都係沙茶都同牛骨湯麵。今次一預試吓招牌沙茶麵$68(魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋)。我係好辣之人,店主仲好好幫我特別調整辣度。佢地嘅秘製辣醬夠味得嚟又唔會遮咗個沙茶湯底嘅味道。個麵果然配菜份量十足,用料新鮮。蝦球同魷魚爽口彈牙,豆卜吸晒湯嘅精華,亦都值得一讚。另外加咗時菜同一個香脆墨魚丸($20)墨魚丸口感彈牙,入面有墨魚粒。而最外層炸到脆卜卜,一片薄薄嘅炸衣包住,十分香口。
嚟紅磡探朋友,佢推薦我嚟食沙茶麵。閔南菜我都係第一次試。

另外加咗時菜同一個香脆墨魚丸($20)
2024-04-25 439 views
黃埔站A出口隔離有間福建菜,見到主打沙茶麵同牛骨湯麵都非常吸引。正宗閔南菜香港真係好少有。價錢都十分親民,$64全日套餐有麵、小食加飲品。我今次就試咗牛骨湯麵$78. 講吓味道先,全家福牛麵都好多配料,有牛肉棗,牛丸,牛肚,牛筋,牛展。用牛骨淆嘅湯底牛味濃稠,但清而不膩。牛丸彈牙、牛展大大件唔韌、牛筋炆得夠淋。麵底可以任意選擇,米粉、米線、烏冬、出前一丁或菜底。感覺上湯底同餸都好足料,呢個價錢係物有所值。👍🏼呢度嘅香脆小食都好吸引。香脆五香卷聽講都好出名,可惜今晚賣晒,下次再試。

我今次就試咗牛骨湯麵$78.

看蘇打綠之前在黃埔覓食 聞著味找到了這家!!就在地鐵站附近!!為什麼我還在理工的時候它沒開它家有牛肉羹 哪個閩南人懂 是演唱會期間嘴裡還有熟悉的味道招牌沙茶面 68魷魚|蝦球|螺片|豆腐|鹵蛋料很足 滿滿海鮮 沙茶醬也很濃郁 就是我沒在福建吃過沒法對比全家福牛肉面78 牛肉羹|牛丸|牛肚|牛筋|牛展 全牛宴 湯是牛骨湯熬出來的拳頭母菜果雙拼 35 做夢都想吃的菜果在這吃到了 沒吃過閩南菜的 強推
為什麼我還在理工的時候它沒開
它家有牛肉羹 哪個閩南人懂 是演唱會期間嘴裡還有熟悉的味道
招牌沙茶面 68
魷魚|蝦球|螺片|豆腐|鹵蛋
近半年新開嘅閩南菜餐廳。舖頭位置細細,店裏客人唔多,但係見到佢哋有源源不絕嘅外賣訂單。⭐️ 全家福牛麵 $78嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽一講起牛肉麵,就會諗起一般港式車仔麵嗰隻牛腩麵🤔。但係依一間嘅牛麵,同港式嘅牛腩麵或者台式嘅偏濃味嘅牛肉麵唔同,佢嘅湯底偏清新、仲有少少會回甘嘅味道🤤。佢嘅湯底係慢慢道出牛肉嘅鮮味🤍,食到應該落咗少少藥材有少少當歸、枸杞、紅棗嘅味道🙆‍♀️🙆‍♀️。幾特別。自己食牛肉麵會擔心味道會太濃,但係依一間嘅牛麵就偏向清新,飲落去都冇負擔😄😄。嗌咗米粉,就算啲米粉吸晒牛肉湯嘅鮮味,都冇覺得好Heavy。整體感覺幾清爽,唔錯😆。欣賞佢清新、清淡得來,仍然食到牛肉本身嘅嗰種鮮味。佢嘅配料亦都唔馬虎。牛丸、牛肚、牛筋同牛腱,每一個部份都切得好大件。入味、牛味重、軟腍適中,好出色🤩。⭐️ 招牌沙茶麵 $68超多餸,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜及滷蛋。一上枱就聞到濃濃嘅沙茶味。杰杰的湯底,轉咗出前一丁麵底,更加掛汁😎😎。配菜份量好多,每個都係大大份,好有咬口、彈牙。特別鍾意佢嘅魷魚💛💛。佢嘅長度仲長過我四隻手指之外,咬落去好彈牙,魷魚味出。螺片亦都唔細片

⭐️ 全家福牛麵 $78
嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽

⭐️ 招牌沙茶麵 $68

配菜份量好多,每個都係大大份,好有咬口、彈牙。特別鍾意佢嘅魷魚💛💛。佢嘅長度仲長過我四隻手指之外,咬落去好彈牙,魷魚味出。螺片亦都唔細片,食落去夾脆口。

⭐️ 香脆五香卷 $25
推薦小食!第一次食呢一個閩南小食。佢係脆脆嘅腐皮,包住牛肉、蔥、荸薺。配上酸酸甜嘅醬汁,層次豐富,食到腐皮嘅酥脆之餘,亦都食到餡料嗰種鮮香嘅味道😎😎。

⭐️ 滷水牛肚 $32
切得大片、厚身,口感軟中帶勁🙌🏻🙌🏻。好好味。

🐚 題外話
佢始終都係紅磡黃埔嘅小巷入邊,我哋食嘢嘅時候見到有飛飛,飛來飛去👀👀。明白無可避免都會有小昆蟲,如果可以有滅飛飛,類似依啲燈嘅措施就更加好🙈🙈。

🍄 總括嚟講
份量足料、有心思💜。喺食材入邊,感受到廚師嘅細膩、同埋對食嘅執着。值得一試👍🏽。

欣賞佢每一個食材都整得好有水準🫶🏼。整牛嘅處理工序複雜,但係小店都可以處理得咁好,好欣賞🙌🏻🙌🏻。

另外,我哋食飯嘅時候,暗暗地聽到廚師喺廚房研究緊新菜式🤫🤫。廚房入面嘗試緊唔同配搭,試吓可以點樣煮得更加好。期待佢哋之後嘅出品。🤭🤭

📍 紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖
Shop E1, G/F, Tak Man Building, 29 Tak Man Street, Hung Hom
2024-03-07
香脆五香卷
有次同朋友行經紅磡,呢間隱世小店藏喺巷仔內,問老闆先知原來開左3個月度咋!內裡裝修好新好乾淨。首先我地點左招牌沙茶麵。佢嘅湯底好香濃,特別係沙茶醬嘅味道更加突出。麵條彈牙有嚼勁,配上豆卜、魷魚、蝦球、螺片同滷蛋,全部都好夠味,味道更加豐富。每一口都可以感受到不同嘅口感同層次,真係令人回味無窮。同埋佢地嘅辣汁自家製,我點左中辣真係好夠辣,仲好香,大推!另外一款牛肉麵就係全家福牛肉麵。佢嘅湯底濃郁,老闆話佢地堅持唔落味精,我地試完都覺得應該係味精,因為唔會好口渴口乾,內裡好豐富,有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋同牛展都煮得好軟好入味,牛肉嘅鮮甜味道真係令人驚艷。每一口牛肉都好嫩滑,加埋彈牙嘅牛筋同牛丸,食落真係好有嚼感。呢碗牛肉麵真係好滿足嘅一餐。最後一樣係香酥茶粿。茶粿外皮炸得金黃香脆,一咬落去有脆脆嘅口感同香酥嘅味道。入面嘅茶葉味道濃郁,同埋有微微嘅甜味,令人難以忘懷。

2024-03-04 172 views
位於黃埔德民街的「尋福記」,小小店舖,主打福建美食,個人推介以下幾款:🌟招牌沙茶麵:材料有魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋,十分豐富,麵條彈牙爽口,而微辣惹味的沙茶醬湯底非常香濃,好味道!🌟五香雜錦飯:以瑤柱、蝦米、豚肉、香菇做材料,真的香口而且非常受歡迎,當日晚上七時許已經售罄~🌟牛肉羹湯:泉州牛肉羹,不含味精,有藥膳風味,真的非常出色。🌟香脆拳頭母+墨魚丸雙拼:特色小食,一點也不肥膩,配上店舖的甜辣醬,好夾。

• 招牌沙茶麵
2024-03-01 131 views
尋福記 (17/1/2024)今天同朋友去紅磡黃埔花園行街後就去搵嘢食,我朋友鐘意食湯麵,就介紹我去附近一間食麵店,這間麵店在一條小巷內名為尋福記,個店名好令人有福氣,店舖以綠色為主,舖內滿綠色方塊磚,座位數目不多只有三張二人枱,這間食店食品都好受歡迎,不停有人出入,其中有很多人來外賣,店舖雖然細細間,但個裝潢非常有風格,好有香港懷舊情懷,還有店員服務一流很用心介紹食品。我朋友就叫招牌沙茶麵,佢話有好多食材好足料,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜同滷水蛋,加起來都超過十件,魷魚彈牙爽滑,蝦頭大隻爽口,螺片博身爽脆,豆卜入晒沙茶味,滷水蛋煮得很入味,湯底沙茶味濃而不渴,亦不太辣不油膩,非常惹味,油麵煮得剛剛好,有著適中的彈性,也十分掛湯。佢亦加埋套餐,有蠔油唐生菜及飲品,食湯麵加碟菜令人感到滿足。而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽
尋福記 (17/1/2024)

而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽口彈牙,牛展好有咬口,牛丸亦爽口和牛肚亦好入味,每一樣食物味道都各具特色,油麵煮得都彈口,亦非常配合個藥膳牛湯,真係好好食。

我哋最後叫了一個小食香脆五香卷,炸得很香不油膩,卷皮鬆脆,五香肉餡配埋小菜香氣十足,味道配合醬料同埋飲品,真係好好味。

尋福記好值得推介俾大家,食得好滋味,亦好抵食,店員嘅服務態度又善又好,我下次會再來吃其他食物,尤其是沙茶麵,我見我朋友真係吃得好味。
2024-02-26 105 views
黃埔真係好多野食,今日晚餐去食尋福記,主打粉面。 叫左招牌沙茶面,有魷魚,蝦球,螺片,豆卜同埋滷蛋。一上到台,係好香,聞到好濃既沙茶味,油面亦都好掛湯汁。食面前飲左啖湯,十分香濃,顏色偏深褐,簡左BB辣,所以辣味較輕,對我黎講岩岩好。魷魚真係好配沙茶湯底!! 蝦球比我想像中大同埋彈牙! 滷蛋原來入面係流心蛋,好食! 全家福牛面好大碗,咩都有D,有牛丸,牛肚,牛筋,牛展等等,好足料,湯底又係好濃郁,有少少藥材湯既味咁濃! 另外,必食推介係香脆五香卷,外皮好香脆,入面肉餡都好夠味。墨魚丸都相對唔錯架。而且價錢都好相宜,好抵食! #香港尋福記 #廈門沙茶麵 #泉州牛肉羹

而且價錢都好相宜,好抵食!
#香港尋福記 #廈門沙茶麵 #泉州牛肉羹
2024-02-18 104 views
黃埔附近有好多隱細小店,今日比我揾到間食正宗廈門沙茶麵同泉州牛肉羹嘅「尋福記」,除咗沙茶麵之外,仲有多款特色廈門小食,味道正宗價錢又抵食👍🏻招牌沙茶麵必食推介👍🏻食材豐富,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜同糖心蛋,湯底味道辣辣地加入麻醬同炸蒜,零舍香口惹味,魷魚螺片口感爽脆,蝦球新鮮爽口彈牙,豆卜吸滿濃稠嘅湯汁非常好食,煎到微微燶邊嘅糖心蛋,食之前將蛋黃篤穿,蛋黃汁與湯底互相融合,配上油麵掛滿湯汁,正宗廈門嘅味道👍🏻全家福牛麵朋友仔嗌嘅全家福牛麵,全部都係牛牛牛🐮牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋同牛展,朋友仔每人配料都分咗一舊比我試下,牛肉羹食落啖啖肉,牛丸彈牙爆汁,牛肚爽滑,牛筋煙煙韌韌,牛展有嚼勁,樣樣食材都好高質,配以腩汁湯底加上掛湯嘅油麵,超讚香脆五香卷推介👍🏻我都係第一次食廈門小食,酥脆嘅腐皮包裹豬肉、荸薺同香蔥,口感非常豐富,點上辣醬惹味又香口香酥菜粿老闆仲介紹我地食菜粿,即係泉州蘿蔔糕😆蘿蔔糕切粒再炸,外面金黃色,裡面軟軟腍腍,再配上辣椒醬,一粒接一粒食唔停口😋📍尋福記 (紅磡)紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖人均消費:$100食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

香酥菜粿

📍尋福記 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖

人均消費:$100
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-06 83 views
48蚊既精選沙茶麵外賣估唔到會用錫袋分湯拎完番屋企仲係十分熱辣辣而且亦包含4款餸並且份量不少雖然店家本身推薦牛骨湯麵 話係用藥饍 牛骨等材料長時間熬製並無添加味精但我亦都揀自己比較有興趣既沙茶麵呢次之後我都對佢推薦既牛骨湯麵有興趣老實講呢個價呢個質素真係難能可貴希望可以保持落去同埋營運到
48蚊既精選沙茶麵外賣估唔到會用錫袋分湯

精選沙茶麵

TakeAway
精選沙茶麵
2024-02-04 79 views
餐廳位置幾近黃埔地鐵站店舖空間比較細 3張2人枱當晚有唔少食客買外賣每款招牌菜都有張poster貼出黎介紹招牌廈門沙茶麵 $68魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋海鮮款多之外 數量都唔少每款海鮮有2-4件 爽口彈牙豆卜吸晒湯底 同沙茶醬幾夾揀左烏冬 偏林身麵底仲有米粉 米線 出前一丁 菜底 免費轉冇特別要求既話 湯底default少少辣套餐加$12蠔油生菜加一罐裝汽水蠔油可以另上原本想試佢地另一個招牌菜 五香什錦飯不過當日已經賣晒所以叫左有差唔多配料既 秘醬什錦炒麵 $58肉粿、瑤柱、蝦米、豚肉、香菇肉粿類似午餐肉好似食唔到瑤柱?!蝦米大大粒炒油麵唔會過林或者過硬雙拼香脆小食香脆五香卷 $25 炸腐皮包住豬肉同馬蹄幾特別香酥菜粿 $20好似蘿蔔糕既東西
餐廳位置幾近黃埔地鐵站
店舖空間比較細 3張2人枱
當晚有唔少食客買外賣
每款招牌菜都有張poster貼出黎介紹

招牌廈門沙茶麵 $68
魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋
海鮮款多之外 數量都唔少

蠔油可以另上

原本想試佢地另一個招牌菜 五香什錦飯
不過當日已經賣晒
所以叫左有差唔多配料既 秘醬什錦炒麵 $58
肉粿、瑤柱、蝦米、豚肉、香菇
肉粿類似午餐肉
好似食唔到瑤柱?!
蝦米大大粒

幾特別

香酥菜粿 $20
好似蘿蔔糕既東西

2024-02-03 71 views
喺黃埔花園附近一條食街,叫民德街,哩度有間小食麵店,叫做尋福記,見佢店名意思咁特別,我就入去尋下福啦。入到去,地方唔算大,但係都有位可以坐低食,有好多特色嘅面食,店員好服務,好好推介我食沙茶麵,我就試左佢嗰招牌沙茶麵 ,即叫即整,一陣就食得。一想碟,就比佢嘅貌相吸引,好多料,有尤魚,螺片,蝦球,豆卜同埋老蛋,辣湯底更加惹味,湯底沙茶醬其實都只係少辣,相信大部人都可以食得到,特別要讚佢尤魚,蝦球整到好鮮甜,而且好有咬口,一啲都唔un.好食。另外仲點左一份小食,叫做香酥茶果,絕對係功夫小菜,價錢先20蚊,好抵食,白蘿蔔煎香左外皮,香脆內嫩,加上佢嘅秘製辣醬,好好食,好惹味,果然好食,真係尋到福啦今次,推介。

2024-01-28 90 views
平時係黃埔無留意到呢間餐廳,咁岩見到價錢平平地,就入去食個dinner,又幾好食喎!招牌沙茶麵🤤招牌沙茶麵入口滑溜,麵條麵質彈牙😍,亦都煮得恰到好處!每一口食落都有魷魚、蝦球、螺片嘅鮮味同鮮嫩彈牙👍。豆卜同滷蛋夠入味,豆卜吸左沙茶醬嘅惹味!特別要提佢哋嘅沙茶醬,濃郁香辣,令味道更加豐富,鐘意食辣嘅話就岩晒!五香什錦飯 (+油菜同汽水)🤪🤪而五香什錦飯真係好推介!飯粒粒分明,香氣四溢,一入口就能夠食到豐富嘅五香味道。蝦米嘅份量好足,每一顆都鮮脆香口。重要嘅係,呢碗五香什錦飯唔會太油膩,令人食得安心haha 另外,我地加左油菜同汽水,生菜爽口,味道適中,唔會太鹹!滷水牛根🫰滷水牛根煮得軟嫩多汁,滷汁滲透係每一舊牛根到,而且口感彈牙!香酥菜粿😆本身唔知咩係菜粿,問完店員同埋上網睇下先知原來係泉州一款經典嘅小食,以米漿同白蘿蔔為主要原料,蒸製成糕,再經油炸而成。就咁睇外表好似白雪雪嘅蘿蔔糕,食落去有驚喜!佢地整到外皮金黃微焦,有啲酥脆,內裡軟綿,食落口感豐富!呢個小食值得一試!香脆拳頭母🤭拳頭母又係唔知咩黎,但因為未知更要試下!原來都係閩南風味小食,外表似拳頭,加埋閩南語發音類似係拳頭母,所以

招牌沙茶麵🤤

五香什錦飯 (+油菜同汽水)🤪🤪
另外,我地加左油菜同汽水,生菜爽口,味道適中,唔會太鹹!

滷水牛根🫰

香酥菜粿😆

香脆拳頭母🤭
拳頭母又係唔知咩黎,但因為未知更要試下!原來都係閩南風味小食,外表似拳頭,加埋閩南語發音類似係拳頭母,所以咁樣改名~
拳頭母通常係由豬肉製成,但佢地加埋魚肉入去,口感彈牙豐富!
滷水牛根
滷水牛根