2024-09-01
見到之前有youtuber介紹過,心思思又想嚟食下素食fine dining,環境氣氛幾舒服,好啱慢慢享受!一坐低就有小食上枱,包括核桃、wasabi腰果&醬撈菜絲,作為零嘴幾正,每樣item中間食下又幾過癮🤭我地叫左5-course lunch, Welcome Drink係酸木瓜&黃金梨汁,飲落幾清甜,感覺幾refreshing~餐前小食有3樣,包括山葵萵苣、野蕈豆乾脆盞同埋欖菜螺絲卷,每樣賣相都好有心思,螺絲卷(蒸炸饅頭)沾欖菜汁食都係第一次,估唔到又幾夾😎前菜可以三揀一,我哋兩個人揀左蒲燒素卷海藻+薄荷青汁蘆筍,前者幾入味,面頭用左西米扮魚子醬,望落都夠晒高級😻蘆筍彷彿砌咗個迷你竹林咁,面頭有d青子天椒碎粉,微辣而提昇左薄荷香🍃嚟到湯品,係松茸菊花浮萍,將豆腐切成菊花咁,手工不得了,令我大開眼戒,個湯一滴油都冇,但松茸味夠濃郁,豆腐嫩滑而豆香味出💯主菜揀左醬烤菜花千層土豆&焗釀啡菇,菜花用咗叉燒醬去烤,有色水又夠惹味,伴碟嘅千層土豆配腰果sour cream,配搭幾特別🥰焗釀啡菇都唔少野,面頭用左腐乳+西式芝士,裡面釀左幾款菌類,一切開見到一絲絲菇,超治癒🤤主食係粉蒸野菜陳村粉
主食係粉蒸野菜陳村粉,湯汁用左女兒紅mix菇菌汁,面頭疊砌左脆紅薯、蓮藕、粟米、南瓜,香口又美味😋
甜品係桂花雪燕,擺碟好精美,有食用花同金箔作點綴,整體好完滿🧡