2017-12-14 210 views
係平日的夜中環沒有了日間的緊張, 但在皇后道中一帶仍然熱鬧, 不過今晚來到這間主打西式素食餐廳, 卻顯得寧靜, 事原新開業伙耐, 知道的人不多, 可以跟好友好好暢聚一番。入門第一個感覺好舒服, 而且已換上聖誕節裝飾, 好有氣氛, 而服務員態度亦好好, 先為我們遞上MENU和送上水. 這杯不起眼的清水居然是用青瓜和檸檬葉浸泡的, 相當清新。坐落不久我們點了2個主菜蒜片義大利粉和牛肝菌義大利飯+$68有沙律和餐湯. 最先上是雜菜沙律, 用黑醋再加小小蜜糖做醬汁配答好好, 突顯疏菜的原味. 然後上來餐湯, 一個order洋蔥湯、一個磨菇湯, 蘑菇湯好creamy好有磨菇味, 洋蔥湯都好清, 如果多少少鹽帶起洋蔥的甜應該會好d.主菜先上來是蒜片義大利粉, 主要係用蒜片同香草再加小小辣椒去煮, 估唔到都好惹味; 再上是牛肝菌義大利飯, 牛肝菌好香好濃, 牛肝菌都唔少, 味道都唔錯。食完主菜, 我們點了2杯咖啡, 一邊傾偈一邊嘆咖啡, 咖啡雖然無拉花, 但個豆很香, 順帶一提呢到唔用鮮奶, 取而代支係有機豆奶, 做得都好好, 唔怕瞓唔着, 可以試試。
雜菜沙律
洋蔥湯
蘑菇湯
蒜片義大利飯
牛肝菌義大利飯
義大利有機豆奶咖啡
2017-12-12
$250 (Dinner)
雜菜沙律
蘑菇湯