2020-11-18
一睇到係素食西餐,已經覺得幾特別! 因為未試過喺香港食全素西餐呢😊 餐廳設計都幾靚,有啲歐洲feel,餐飯美中不足就係隔離枱講嘢好大聲,成餐飯好嘈😵地址算易搵,扶手電梯隔離就係設計幾靚我哋比較細食,兩個人哎咗一個Dinner Set,一個Appetiser,另外再加多咗個湯,一人一碗😌首先介紹吓dinner set:Mjrror Salad 沙律酸醋味好濃,都幾開胃!Baked Mushroom Toast 芝士焗蘑菇多士多士脆卜卜,麵包邊係燶嘅,入邊又唔會硬晒!上面嘅芝士味幾清新,唔會搶走蘑菇味😄Vegetarian Bourguignon 法式紅酒燴野菜上菜嘅時候覺得平平無奇,只係幾樣唔同嘅蔬菜。點知食落個汁好好味喎!啲蔬菜仲要好軟淋,係蘑菇吸得太多汁,有啲咸🙈deep-fried pumpkin risotto in tomato sauce 意式番茄醬伴炸南瓜意大利飯上菜有驚喜!第一次見咁樣嘅意大利飯,本身以為係意大利飯配炸南瓜,點知原來係炸飯🤣 睇嚟係間餐廳幾出名嘅菜式,隔離枱專登為咗呢個飯而來!首先,番茄醬唔係平時樽嗰種,係好鮮味嘅醬~ 如果點少啲醬,仲食到個炸飯有好清新嘅
地址算易搵,扶手電梯隔離就係
設計幾靚
首先介紹吓dinner set:
Mjrror Salad 沙律
酸醋味好濃,都幾開胃!
Baked Mushroom Toast 芝士焗蘑菇多士
意式番茄醬伴炸南瓜意大利飯
上菜有驚喜!第一次見咁樣嘅意大利飯,本身以為係意大利飯配炸南瓜,點知原來係炸飯🤣 睇嚟係間餐廳幾出名嘅菜式,隔離枱專登為咗呢個飯而來!首先,番茄醬唔係平時樽嗰種,係好鮮味嘅醬~ 如果點少啲醬,仲食到個炸飯有好清新嘅南瓜味!炸得剛剛好,有粒粒南瓜,仲有軟嘅意大利飯,個口感幾特別!
set dinner包左嘢飲
個糖水有啲特別,唔係平時茶餐廳嗰種死甜嘅糖漿,個顏色紅紅橙橙,幾好味喎!
另外點咗兩樣嘢食:
mushroom soup 法式洋蔥湯
喺法國菜嘅湯入邊,我最鍾意就係洋蔥湯。
海量洋蔥煮成湯,味道濃郁又健康!
Rosti Bites with black truffle sauce
炸薯波配黑松露醬
本身諗住係前菜,點知份量咁多😂 成兜滿滿嘅薯波,啲薯波唔係hea薯蓉,真係食到粒粒薯仔㗎!除咗黑松露醬仲配埋番茄醬,一粒一啖,好快食晒😀😙