呢日去到旺角嘅街坊Cafe,試吓港式fusion菜.同一般港式餐廳唔一樣,呢度反而有啲咖啡店嘅感覺.佢哋唔係播近年常見嘅K-POP,而係粵語流行曲.一邊櫈用藍色做主色,另一邊就係綠白紅色嘅.啱啱好係下午茶時間,下午茶餐上面嘅選擇都幾啱自己口味,叫呢個就抵食啲.呢次就叫咗幾樣嚟試.素鮑參碗仔翅入面嘅素鮑彈牙,素海參就爽口,無論係外表抑或口感都好像真,估計係用蒟蒻整嘅,湯入面仲有冬菇片,木耳絲,素魚翅,肉絲同蛋花,濃度適中,唔似某啲食店咁整到好似漿糊咁,又唔會太稀淡.檯上面仲放咗堆浙醋,白胡椒粉,鹽同黑椒,不過我覺得佢本身已經夠味,所以冇額外加其他調味.紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕係佢哋其中一款港式fusion甜品.最外圍嘅雞蛋仔香脆,中間因為同配料接觸而有少少濕潤感.上面嘅紫薯蓉同吉士醬軟滑同甜甜哋,旁邊就有燒到半溶嘅棉花糖,同埋士多啤梨,藍莓同綠茶雪糕.戀愛大過天用咗玫瑰糖水,士多啤梨同菠蘿沖出嚟,淺紅色咁都幾靚.玫瑰糖水飲落唔算太假, 同埋有啲菠蘿嘅果味,仲用咗乾玫瑰花同鮮士多啤梨點綴.第一次試港式fusion菜以為只係gimmick,估唔到實際味道都唔錯.

佢哋唔係播近年常見嘅K-POP,而係粵語流行曲.

一邊櫈用藍色做主色,另一邊就係綠白紅色嘅.

呢次就叫咗幾樣嚟試.

素鮑參碗仔翅

紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕

紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕係佢哋其中一款港式fusion甜品.

戀愛大過天

素鮑參碗仔翅