2021-03-18 1444 views
老板每星期都約老母飲茶,但當天老夫人不舒服,但枱訂了,由我頂上。 看見紫薯壽桃包$20,金晴火眼當然發光,未曾見過,梗要點。 其它點心又無興趣,龍皇一品炒飯$108,不要以為海鲜集會炒飯,但食評個個都讚,我唔埋有乜料,有橄欖菜就叫,瑤柱絲不像食評的相片那麽多,蝦干亦無影,但啱老板~對蝦敏感,米飯粒粒分明軟綿,吸收蛋白香,菜心甜爽及橄欖菜咸鮮,做就惹味炒飯,阿婆愛咸㗳,食到舐舐脷! 見到侍應拿着一籠壽桃包俾隔離枱,食客無帶口罩話不是他們,心想一定轉頭俾我吔,果然真係,如果該食客有病,經佢一講,噴咗口水落去……老板話咁高温熱辣辣,抹吓無事咯! 搣開不像樣,不是紫薯,係蓮蓉,我的紫薯在那兒?想取消,老板話算,照要喎,有點失望,接受啦,外皮粉質軟彈,但蓮蓉,蛋黃又少,點心纸的月亮,被抹走了。 最後當然要叫蛋白杏仁茶$29,較細碗,滿滿厚厚蛋白多過茶,茶滑到好似奶,稠,所以我不甚喜歡,甜度適宜。

看見紫薯壽桃包$20,金晴火眼當然發光,未曾見過,梗要點。

老板話咁高温熱辣辣,抹吓無事咯!

龍皇一品炒飯
杏仁蛋白茶