2017-01-09
咩叫青春?咩叫甜品黑洞?咩叫任性?就係同您同好友係銅鑼灣食完晚餐加甜品,大叫好飽,然後再搭過海巴士去九龍城既甜品囉無計,癮起上黎就係咁紫薯蓉芋圓配香芋雪樂冰 $34成日見instagram好多人推介呢到既最新紫薯系列,無理由唔叫黎試,除左配冰,仲可以西米路同豆腐花等等,全部廿幾蚊都幾平,呢個冰已經係最貴,芋圓無想像中煙韌偏硬實,反而估佢唔到個冰內藏芋頭粒粒,成個甜品最欣賞係紫薯球,真得黎又唔過甜,無果種人工添加甜到反白眼既甜,食出淡淡既天然甜,真係唔錯唔錯!!合桃糊$23聽講呢個又係招牌一於叫黎試試,由於朋友唔想食合桃粒但我又中意食,所以叫佢分開上亦得 得左果然係招牌,啖啖都食出合桃既香,而呢種濃稠度亦正正恰到好處,糊最忌太漏但呢到唔會,亦無過甜,呢個價錢好抵!芝麻糊呢個無影相,朋友食的我又痴左幾啖,本身諗住佢合桃糊咁好食芝麻糊都一樣咁好食,點知原來唔係個芝麻糊係好稀,比起合桃糊完全兩回事!仲要好淡口,可能因為收鋪所以咁?
成日見instagram好多人推介呢到既最新紫薯系列,無理由唔叫黎試,除左配冰,仲可以西米路同豆腐花等等,全部廿幾蚊都幾平,呢個冰已經係最貴,芋圓無想像中煙韌偏硬實,反而估佢唔到個冰內藏芋頭粒粒,成個甜品最欣賞係紫薯球,真得黎又唔過甜,無果種人工添加甜到反白眼既甜,食出淡淡既天然甜,真係唔錯唔錯!! 合桃糊$23
芝麻糊