2013-05-29 36 views
母親節當日已經在家中聚過餐, 今趟算是第二次慶祝, 其實大家只是找個借口再大吃一頓! 細佬建議到九龍塘王家沙, 一行六人便訂了位, 當日準六時半開餐.四個前菜:醉嘉美雞--花雕味濃郁, 皮薄有雞味, 雞肉嫩滑, 略嫌雞肉太少四喜烤麩--眾人一致好評的前菜, 烤麩炆得夠腍, 而且入味, 整個菜入口帶點甜味脆皮素鵝--素鵝皮尚算脆, 內裡有木耳和冬菇, 合格三絲粉皮--份量足, 粉皮算滑, 不過味道普通, 並不突出, 還額外提供多碟麻醬 韭黃炒鱔糊--鱔片入味但腍身, 沒甚口感, 醬汁較濃, 多韭黃, 有點油膩感覺松子桂魚--魚的外皮炸得酥脆, 內裡的魚肉嫩滑, 加上開胃酸甜的醬汁, 如果魚肉多一點更佳乾煎小黃魚--除了上述提及的四喜烤麩, 這個菜大家再一次讚好, 小黃魚的外皮煎至香脆可口, 魚肉則保持嫩滑, 而且入味, 雖然魚身細少, 仍然感覺魚肉豐富鮮蕃茄莧菜--蕃茄和莧菜都是新鮮嫩口, 莧菜賣相翠綠, 不油膩, 份量足, 清淡之選上海話梅骨--每舊都帶有骨和肉, 肥瘦肉比例又對稱, 有嚼口, 味道酸酸甜甜, 開胃醒神, 兼且入味夠大碟, 最後還有伴碟, 賣相吸引, 相當滿意蟹粉小籠包

四個前菜:

脆皮素鵝--素鵝皮尚算脆, 內裡有木耳和冬菇, 合格
蟹粉小籠包--皮可以再薄一點, 肉汁可以再多一點, 有蟹粉味, 不過唔夠香濃, 普普通通
王家沙擔擔麵--點了少辣, 賣相可以, 麵質一般, 肉碎不多, 花生香味不濃, 夠份量, 只屬一般菜色
咸粢飯--細細條, 熱騰騰的糯米包住香脆的油條, 糯米鬆軟有嚼口, 內裡小小的油條仍然保持鬆脆, 一上菜便應該馬上品嚐, 否則油條變腍, 便會浪費
最後三個甜點
奶皇小麻球--煎堆內藏奶黃餡, 煎堆外層香脆, 帶芝麻香味, 不過煎堆皮太厚, 內裡的奶黃餡只有小甜, 不太滑, 如果皮薄啲, 加上流沙奶黃餡, 會否好啲?
酒釀丸子--帶有好香酒味, 丸子細細粒而且煙韌彈牙, 糖水甜中帶點酒味, 是三個甜品中大家最滿意的一個
高力荳沙球--大大個, 熱騰騰, 而球身是軟綿綿的, 賣相一流, 可惜咬落口, 唔夠鬆軟, 口感似麵包, 荳沙較少又不太甜, 十分麻麻地
今次點的菜色, 有出色有敗筆, 可能是偶爾, 可惜收費實屬偏高, 值得一讚的是當晚的服務員, 不時更換碟子, 主動幫忙剪開小黃魚, 又端上胡椒粉和提供額外的麻醬.
2013-05-19
  • 四喜烤麩