2019-04-26
朋友去天后古廟祈福,順便約我去慢遊大坑,嘆返個西式午餐。餐廳就係天后古廟附近,天后站行過去都係5分鐘左右。餐廳裝修好有格調,一入門口就有張bar枱,餐枱之間夠晒距離,坐滿人都唔會焗促,最正係有露台位,唔鍾意嘆冷氣可以坐出去飲返杯,欣賞下風景。未睇餐牌就見到個好吸引既Special Oyster Set,$178有2杯餐酒同4隻生蠔。餐酒係Valdemoro Chardonnay 2017,白酒我好少飲,但無可否認,白酒同生蠔真係絕配,呢款酒甜甜地好易入口。今日生蠔係Ostra Regal,蠔肉飽滿,海水味濃,食落仲會滲出甜味。午餐選擇都算多,全部都好吸引。餐包係烤焗過既類似麥包,麵包周邊硬硬脆脆咁,中間又好軟熟喎,一定要趁熱,點少少醋咁食。Coopa Ham, Mortadella with Pistachio Bresaola Air Beef,火腿同意式肉腸咸鮮味剛剛好,雖然好大碟,但好快就KO晒,如果有埋蜜瓜就更加美味。煙三文魚煙燻味濃,配埋紅菜頭同火箭菜中和一下,開胃又美味。朋友叫左個肉眼扒,肉質非常juicy,配上creamy既薯蓉,加少少芥醬,真係好高享受。呢個一上菜非常震
餐廳就係天后古廟附近,天后站行過去都係5分鐘左右。
午餐選擇都算多,全部都好吸引。
煙三文魚煙燻味濃,配埋紅菜頭同火箭菜中和一下,開胃又美味。
呢個一上菜非常震撼,鋪滿芝麻既麵包圈,上面有隻蛋黃,中間夾住既係大大塊煎得金香,肉質柔嫩既豬扒,加埋煎蛋同煙肉,非常邪惡,咩減肥呀卡路里呀,唔理得咁多啦,好食最重要。
仲有甜甜既焗蕃薯條可以中和一下味蕾,食食下就清碟啦。
甜品係朱古力布郎尼,面頭有忌廉慕絲,加上甘甘地既綠茶粉,為呢餐劃上完美句點。