2023-12-31
老細食鱔日記🪱4 我好少同意老細想法,早排老細話有個idea,要搞飲食,我第一次同佢睇法相同,四目相投,情難自禁,我主動話要幫佢做調查報告。其實我多年以來對成功餐廳嘅觀察,都唔喺浪得虛名,一字記之曰心。好多成功餐廳,都係首先由老細自己嘅喜好,再加鑽研,改良,然後推陳出新。就好似呢一間漢堡扒專門店一樣。福岡應該喺日本,但係入門口會見到全部都係韓國字。知道其實係韓國老闆因為福岡食過覺得太好味,韓國又未有,所以引入。衣家過埋香港做過江龍。 🍖哩度有好多口味可以揀,而且份量嘅大細都係自己決定。我心大心細喺墨西哥辣椒同埋菠蘿煙肉之間抉擇。結果既然喺鐵板,菠蘿好似比較清熱氣。我好鍾意佢成個setting。首先啲肉係手打成一個波,方便切成四小份,放上熱辣辣熱石壓平黎煎,每份厚薄岩岩好,熱石又夠熱,睇住的煙間標出好治癒,不過就唔會有煙霧霾漫既情況,因為上面吸力強勁既抽氣一下子已將煙抽走。又由於接觸面唔大同肉既油份充足,變成有好足夠時間同好容易反塊扒去另一面,要做到內軟外脆,估唔到新手都可以馬上上手。仲因為肉上面有芝士,個種外脆又變得更加香脆。咁好味既肉當然係白飯小偷,但鐵板上既雞蛋同菠蘿絕對係功不可
🍖哩度有好多口味可以揀,而且份量嘅大細都係自己決定。我心大心細喺墨西哥辣椒同埋菠蘿煙肉之間抉擇。結果既然喺鐵板,菠蘿好似比較清熱氣。我好鍾意佢成個setting。首先啲肉係手打成一個波,方便切成四小份,放上熱辣辣熱石壓平黎煎,每份厚薄岩岩好,熱石又夠熱,睇住的煙間標出好治癒,不過就唔會有煙霧霾漫既情況,因為上面吸力強勁既抽氣一下子已將煙抽走。又由於接觸面唔大同肉既油份充足,變成有好足夠時間同好容易反塊扒去另一面,要做到內軟外脆,估唔到新手都可以馬上上手。仲因為肉上面有芝士,個種外脆又變得更加香脆。咁好味既肉當然係白飯小偷,但鐵板上既雞蛋同菠蘿絕對係功不可沒,將味道加倍昇華。
🍺✨️值得一提既係呢度既服務,呢道菜最緊要就係熱石,各一位侍應哥哥姐姐會一眼關七,係最岩既時候換石,貼心!
第二日,我滿心歡喜甘準備分享比老細知,佢話唔駛啦,佢都係想轉做時裝,由紅顏知己打理!我後悔我有咁天真既心,但我真心欣賞漢堡扒店對每個細節既用心。