1K
2017-02-12 5515 views
因為見過好多人喺呢間龍蝦專門店打卡,見到啲相都好吸引,想食好耐,琴晚終於抽到時間同男朋友去試下,都幾期待!餐廳係樓上鋪,平日晚上時間,都有唔少人等位。一入門口就會見到出餐位置,裝潢簡簡單單,不過由於客人多 (我都唔係好方便影環境),所以都有少少嘈~好快都安排座位,座位間都唔會話好逼,都坐得舒服~驟眼睇,佢地嘅枱比一般餐廳嘅長,可能因為擺盤比較佔位置~​睇左餐牌,食物選擇意料之外幾多,除左招牌龍蝦,仲有沙律、小食 (大阪燒、薯條、雞肉烤餅)、串燒、意粉、意大利飯、肉眼扒、豬仔骨、烏冬、燴飯,仲有埋甜品!簡直係西式+日式混合,花多眼亂!由於我地第一次食,主力想食龍蝦,所以唔煩惱點龍蝦匯~由於我地見餐牌寫住「每日限量供應」,所以都預先問左店員今日有冇,店員話有,我地即點。​龍蝦匯 $428龍蝦匯基本上包括兩款招牌:龍蝦包 ($188)、半隻烤蒜蓉牛油龍蝦 ($208),加上一份龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬/飯,配一小份炸薯條、炸蕃薯條,少量沙律菜,非常豐富!我見好多客人都係點呢個餐,兩個人會夠飽。yummy 擺盤精美,一上枱,我已經急不及待相機食先,仲即時send左相俾原本都想一齊食嘅朋友,哈哈!

​龍蝦匯 $428

半隻烤蒜蓉牛油龍蝦

餐廳用嘅係加拿大波士頓龍蝦,幾好肉!
龍蝦匯

龍蝦肉超爽口,食得出係新鮮!like 我只能用滿足嘅眼神望住男朋友,然後同佢講真係幾好食,叫佢快啲襯熱試~
半隻烤蒜蓉牛油龍蝦
​連隻龍蝦鉗都好好肉地,而且都細心地夾開左殼,方便食用。
半隻烤蒜蓉牛油龍蝦

由於用上蒜蓉牛油焗,所以一放入口都會有少少鹹~唧少少檸檬汁會好啲。

單點二百蚊而言,雖然話好肉,但都會覺得有少少貴,始終得半隻。所以叫呢份龍蝦匯點都抵啲!

龍蝦包

龍蝦包烘至暖身,兩邊金黃色。包質好軟熟,包心搽左牛油,好香。
​龍蝦放喺包心位置,睇落已經啖啖肉,裡面仲有火箭菜~

相對半隻龍蝦,包中嘅龍蝦肉調味冇咁濃烈,但依然係爽口非常。
龍蝦包

可能怕龍蝦包會較乾身 (事實上都唔會),另外附上檸檬牛油汁,可以配麵包食。
檸檬牛油汁

​炸薯條、炸蕃薯條

薯條佔9成,覺得蕃薯條幾好食,但只有幾條),都係現炸,不過不失。
但套餐中嘅薯條冇醬,食起上黎比較dry。

唔似佢地一款單點嘅雙重炸薯條,會配3款口味醬汁,如果再黎,都想試下。

龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬

石鍋熱辣辣,要注意~值得一提係,佢地係等客人食完龍蝦匯先送上烏冬,所以唔會食得好rush,亦都唔坐堆到啲野食成枱都係~

店員送過黎已經聞到好香,賣相唔錯!

鍋嘅份量都唔少,似日式烏冬,裡面有小蜆肉、青口、小蝦肉、蟹柳、粟米、木耳絲。
比較可惜係,龍蝦頭只係裝假狗,冇肉的,仲幾礙事,阻住夾烏冬,哈哈。

烏冬有嚼勁,又唔會煮得太腍身。
湯底龍蝦味濃郁,飲落唔算好杰身,雖然稍鹹,但都完全俾我地飲哂!

飲品方面,酒精、非酒精飲品例如cocktail都有提供,另外有梳打、沙冰、咖啡、茶等。

Pink Velvet $58

點左甜甜地嘅士多啤梨smoothie,不錯飲,唔會太甜,士多啤梨就冇辦法,多少會有啲人工。

​整體黎講,我地都好滿意呢餐晚飯,食物質素都符合期望,招牌嘅龍蝦亦都食得好滋味,畢竟真係見過唔少人介紹。仲想約多幾個朋友黎,多人share會抵食啲,又可以試多幾款!

平日晚餐時間都較繁忙,店員雖然只有3個,但都照顧到客人需要~

2017-02-09
Type of Meal