2022-09-02
呢排都幾鍾意同一大班朋友去食日本串燒,因為咁先可以試到好多種唔同嘅嘢,食少少又得,食好多又得,特別係食完一啲好地道嘅日本串燒,成個體驗就好似去咗個小旅行一樣。老公成日話棉登徑有一間串燒店幾好,佢講過幾次,但次次都冇預我。今日佢竟然同一大班朋友食嘅時候預埋我,終於可以試到呢間嘢。呢間叫木戶,原來呢度又係有個日本師傅駐場,六點幾去餐廳已經大半滿。福岡水果蕃茄,配上日本嘅岩鹽,幾有驚喜,不過如果就咁食過蕃茄都好甜,加唔加岩鹽就悉隨尊便。梅水晶係乜?你完全諗唔到呢樣嘢係乜嘢,加左梅子嘅鯊魚軟骨,配菜還有青瓜、紫菜,食法有多種,我個人覺得紫菜夾軟骨最好。福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。我勁期待炭燒日本鰻魚肝,真係冇食過呢樣嘢,估唔到個魚肝都幾大舊,送啤酒真係一流。我老公話厚燒牛舌好好 ,不過始終我個人覺得呢樣嘢食麻麻哋,我無食到,但佢好似食到不停。自家製雞肉丸配黃金蛋,雞肉丸相對較為硬身,相對有好多軟骨喺入邊,點上好有味道嘅黃金蛋,正。今晚嘅雞件都係用大王雞來做,一次過整咗幾種唔同嘅食物,大和雞腎、大和雞肝、大和雞腿肉。我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草
福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。
我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草大王雞各有千秋。
香烤宮崎佐土原茄子本身幾期待,但係我覺得個茄子同平時嘅分別唔大。
韮菜芝士豚肉卷,加上了芝士後,多個層次,但係佢最出色嘅係嗰啲韭菜因為韭菜比較濃味,豚肉都冇佢咁搶。
老公最愛宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,加上柚子胡椒醬,平時佢喺Donki都會買一包現成嘅炭火雞肉食 ,自從佢喺福岡食完之後就愛上,炭火雞自己就咁食已經好好味,加上柚子胡椒醬又有另一層風味,呢個都係我自己個人覺得必點嘅美食。
總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,聽講呢個formula係由五十年代傳到而家,經歷咗咁多年嘅配方,我相信佢嘅炸雞一定有過人之處,佢唔會太過油膩,而且唔會太過乾身,依然保持有雞肉嘅肉汁,加上沙律醬同沙律菜,真係好食,必點之物。
尾聲來多個德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,魚苗好特別,不過略嫌太少,但係食完個飯糰都會食到少少嘅魚香。
縱觀成餐表現都好精彩,下次再同幾個姊妹嚟食下。