2019-10-15
今日終於揾到志同道合嘅朋友黎食四川火鍋😆😆😆但我地都係第一次食麻辣火鍋,驚辣得滯,所以點個一半辣一半唔辣嘅牛油鴛鴦鍋,穩陣啲😜唔辣嗰邊就㨂左傳統嘅大骨百味湯調味料方面有火鍋必備嘅蒜蓉、芫茜、蔥花。仲有四川鍋必備香料:香油、香醋、蠔油、鹹同味精。香油係一人獨立一樽,成份除左芝麻油外,仲有米糠油同玉米油。樽油仲話可以護胃,就算食麻辣都唔怕🤪鍋底黎到,見到麻辣湯好紅,擔心好辣...點知滾起左后好香,忍唔住就將羊肉同鴨血放落去滾😂因為得我地2個人,所以唔算叫左好多款式,但卻放到成枱都係😆😆😆蝦滑 $98都幾抵,有成3條竹筒咁多,而且好彈牙😊我就覺得配大骨鍋夾啲,因為會食到蝦嘅味道😋但辣味都好好味安格斯肥牛 $138雪花紋理好靚😍我覺得2款湯底都好夾,大骨湯會食得出牛肉嘅清甜同肉香。至於麻辣湯底就好惹味,雖然辣但都食到好香嘅牛肉味🤤而且麻辣嘅味道令我越食越想食🤤🤤鮮鴨血 $32鴨血就梗係要配麻辣湯喇,又香又辣,正👍🏻羊肉卷 $98羊肉必然有羶味,但呢個羊肉卷不會太羶,仲好有口感,好好味👍🏻我個人覺得同麻辣湯底最夾😋😋脆炸魚皮 $48魚皮係新鮮炸,因為係微暖㗎,又香又脆。當小食就咁食又好味,放落湯
蝦滑 $98
安格斯肥牛 $138
鮮鴨血 $32
鴨血就梗係要配麻辣湯喇,又香又辣,正👍🏻
羊肉卷 $98
脆炸魚皮 $48
魚皮係新鮮炸,因為係微暖㗎,又香又脆。當小食就咁食又好味,放落湯滾2秒仲好香,尤其是配大骨湯特別好味🤪
時蔬拼盤 $58
蔬菜拼盤最啱貪心嘅我,樣樣都有,而且我覺得大骨湯最能帶出蔬菜嘅甜味😙
西洋菜手工餃子 $68
西洋菜餃唔係間間都有得食,所以有的話都會叫黎試試。呢款餃子嘅西洋菜味手好重、好香,餃子好有口感,而且配2款湯底都同樣好食,各有各特色🥰