2011-09-18
尖東前往紅磡既路上 , 有很多食店 , 小食店和飲品店, 在聚多既食店中, 有一個小小角落有個很小的小食店, 是專賣特式乳酪和smoothie的混合小食 - Yoggie.店舖真的是很小, 小得好像我是沒辦法係內裡轉身一樣 , 但是對於賣乳酪的店舖來講 , 其實佢已經好足夠.這店賣的食物不是純粹的乳酪或smoothie , 而是smoothie和乳酪玩crossover, 另外可以比你配多種topping之中其中一隻 , 很有創意又有層次, 今次我就叫左個草莓+藍莓smoothie配蘋果乳酪 , topping選蘋果溶 , smoothe味道不錯, 可能真的只用鮮果? 沒有像RISO那種甜得很過份的感覺, 但是比起像RISO那種的店, 以SMOOTHIE來說不是太順 , 算是美中不足.乳酪方面不似出面哥DIY乳酪那種像軟雪糕的柔滑 , 如果要找個差不多口感的東西, 就有小小似阿波羅鮮果甜乳酪, 小小硬身, 但爽口唔溜, OK啦在乳酪上的TOPPING我選了蘋果溶 , 原因? 我唔想食太COMMON既野罷了 有一點甜 , 但是配上乳酪一齊食, 流動的質感結實的乳酪口感很有趣有一樣很有趣既
有一樣很有趣既野 , 其實上面LEE一杯野只係賣$20 . 如果你想一下出面賣DIY乳酪既價錢 , $15 / 100gram , 其實LEE杯野已經好超值, 佢既重量點睇都唔址200gr , 如果用出面DIY乳酪價錢計, lee杯最小都$30啦......上FB登記仲可以減收$2 , 真係幾抵食, 大家行過下可以一試