2018-09-16
今天天氣十分炎熱,氣溫達攝氏33度。雖然如此,仍無阻我到南丫島 hea 嘅計劃。一年四季,我每季都會到南丫島 hea 一趟,除左踏步山徑強身健體外,亦會到 LoSo Kitchen 享受遠離繁囂嘅小島風情。由昔日街頭舊舖到街尾現址,每季到南丫島我都會到 LoSo Kitchen。先不談食物,單係老闆娘熱誠待客已令人難忘;如在下午茶時段有幸坐上靠海的座位,夕陽斜照下海面泛起片片鱗光,即使滴酒不沾,此道美景亦可醉人。浦坐下,老闆娘即時奉上冰涼清水,接下來更驚喜係仲有清甜涼透心嘅西瓜!消暑解渴後,就開始今次嘅正餐😋。先來一個夏日必點嘅椰青,椰青經過老闆娘精挑細選,全部肉嫩多水。細心一看,仲要走埋「塑」,飲管並非塑膠製品!傾談下,得知老闆娘為了保護環境,即使成本增加亦決定停用發泡膠或塑膠即棄飯盒及餐具,更親自清洗不鏽鋼飲管確保清潔衛生👍,抵讚。再黎就係另一個必點及令人一試愛上嘅推介菜式 - 炸魚薯條。炸魚肉嫩有肉汁,性價比甚高;另加錢將薯條改為沙律菜及配上黑椒腸,沙律菜新鮮及調味得宜,黑椒腸的黑椒味濃郁,可口非常。好人、好境加上好食物,LoSo Kitchen 絕不會令人發嘮騷。