2024-04-10
講真,一個真正嘅食客都知道,食物嘅美味唔係單靠豪華嘅環境去打造,而係純粹依賴咗啲廚藝同食材。今次我發現咗一間藏於市區角落嘅港式車仔麵餐廳🏠,無論你係麻辣控定係想尋求一站式嘅港式街頭美食,呢度都會係你嘅新寵愛!首先,一提到車仔麵就唔得唔提呢間餐廳嘅招牌麻辣湯底車仔麵🌶️👅。粉絲嘅Q彈恰到好處,而啲蟹籽丸嘅彈牙有勁,配上薄切肥牛嘅鮮嫩,同金針菇呢啲佐料,簡直係喺爆炸嘅麻辣中找到一絲絲的清新。湯底夠哂勁,辣而唔燥,熱辣辣嘅感覺令人忍唔住一再細嚼慢嘗😵💫🥵。然後轉個彎嚟到小鹵肥腸呢個選擇🍢🤤,啲肥腸滋味豐富,小鹵汁淋咗上去,味道層次分明。每一啖都能夠好清楚咁尋味道間嘅層次,喺嫩滑同香濃之間達到一個平衡。可以話,每次嚟呢間簡樸卻溫馨嘅車仔麵餐廳用餐,都有一種回嚟咗屋企嘅感覺🏡🧡。就算係一個人黎,都唔會覺得孤單,因為每碗麵、每一小餐嘅質素,都好似帶嚟咗家人嘅關心。簡單嘅裝修,熱情嘅服務,再加上窩心嘅食物,這間車仔麵餐廳簡直係香港街頭飲食文化嘅縮影😌✨。無論你喺尋找一份熱忱,定味蕾嘅刺激,嚟到這裏,肯定一啲都唔會失望😋👍!記住咗,下次經過就唔好錯過呢個寶藏餐廳哦!💎📍