6 day(s) ago 0 views
最近去咗「米走雞」打邊爐,真係要同大家分享下!今次試咗佢哋嘅蒜蓉トト蜆鍋,一上枱已經聞到超香嘅蒜蓉味,湯底入面有超多蜆肉,鮮甜到不得了!蒜蓉炸過之後更加香口,飲一啖湯,鮮味直衝腦門,真係忍唔住飲咗幾碗先開始打邊爐~我點咗個手打五寶丸拼盤,呢個拼盤真係誠意十足!入面有黑松露手打鮮墨丸、手打鮮墨丸、手打鮮蝦丸、手打M5和牛丸同埋手打豬肉丸,每款都係手打製作,口感彈牙到不得了!特別係黑松露鮮墨丸,黑松露嘅香氣同墨魚嘅鮮味完美結合,食落去層次感超豐富~M5和牛丸亦都係驚喜之作,牛味濃郁,咬落去仲有肉汁爆出,真係好滿足!另外仲點咗虎蝦,蝦肉超級新鮮,size仲要夠大隻!煮完之後蝦肉依然彈牙,鮮甜味十足,蝦頭仲有滿滿嘅蝦膏,煮完之後個湯底更加鮮美~最後一定要提嘅係霜降Prime牛板腱,呢個牛肉真係無得輸!油花分布均勻,肉質嫩滑,輕輕涮幾秒就已經熟透,入口即化,牛味香濃,完全唔需要蘸醬,已經好夠味!無論係湯底定配料都做得非常出色,特別係手打丸類同埋牛肉,真係令人食到停唔到口!如果你係火鍋控,呢間絕對值得一試~下次一定要再嚟試吓其他湯底同配料!
鮮味直衝腦門,真係忍唔住飲咗幾碗先開始打邊爐~

仲有滿滿嘅蝦膏,煮完之後個湯底更加鮮美~