與友人行到銅鑼灣鬧市找吃, 日本菜是我的當然首選, 友人也沒意見。 我們來到渣甸街,被這個店名吸了睛,Teru Teru Bozu,上網一查,原來是一間吃日本菜與西餐一起fusion的一間食店,我與友人二口同聲說, 一試無妨喎。原來這店開了只有兩個月, 格調高尚和寧靜,這晚有兩枱食客,說著的是日語,我細聲與友人說,今天晚上,我們沒找錯地點吃這一頓的日本餐了。這店的厨師,是作了很長時間西厨的一位,拿著豐富的經驗,來fusion 日本菜,我真的是引頸期待。心想,只是知道連日本人也想幫襯的,質素定必有保證椰菜豬肉卷呢一款係好傳統日本嘅家庭小菜,今次黎試吓,主要係想偷下師自己係屋企整。果然同屋企整嘅唔同,呢一度嘅椰菜卷好大條,而且入面釀滿左豬肉,加上木魚昆布高湯,吸收晒所有湯嘅精華。首先上桌的是火炙和牛刺身,椰菜牛肉卷和腐皮吞拿魚生春卷,讓大家開一開個胃口來迎接下一味的fusion。 和牛刺身,這店選的是鹿兒島黑毛和牛,來自鹿兒島,一定有他的水準,不用再懷疑。朋友鍾意食好蠔,特別點左兩味店裏面嘅蠔。味噌燒蠔口感特別,而柚子生蠔只是加上少少醬料,就可以完完全全感受到日本生蠔嘅鮮味。日本菜有意粉吃

椰菜豬肉卷

日本菜有意粉吃?友人細聲問我,我回應說,fusion嘛。
友人點了海膽忌廉意粉,而我就試試他們的和牛肉酱烏冬。海膽加上蛋黄忌廉再配上海量鮮菌,味道香濃到不得了,果然是fusion的效果。而我的一碗烏冬也甚特別,怎樣特別, 真是要自己去試才感受到的,總之一句好吃和特别。

再來一味的是網燒黑毛和牛西冷扒, 五成熟的和牛燒得恰恰好,再沾上放在懷石上的岩鹽,我倒覺得不加岩鹽和加上岩鹽, 這兩個味道一定要去試,才知道什麼是鮮味,什麼是誘味。

鰻魚籠仔蒸飯
聽講蒸的料理呢一間小店都係十分之出名。今次就揀咗鰻魚,除咗鰻魚,仲有松葉蟹、海膽等等,飯蒸得剛好,吸左少少鰻魚汁。而且唔係只係得蒸飯咁簡單,小店仲有附送埋個高湯,配上紫菜和日式芥末等材料。除咗可以食鰻魚飯之外,仲可以一嘗茶漬飯嘅滋味。一魚兩食,原來唔單只係中菜嘅食法。

抺茶Tiramisu
幾時都話女人都真係有兩個位,食完以上嘅主菜之後,當然唔少得就係要返嘅甜品啦。除咗基本嘅雪芭之外,仲有幾款蛋糕,另外一款豆腐芝士蛋糕都係我好想試!不過我都係覺得Tiramisu都係原味好食啲。

總括這店,日本人都願來光顧的,而價錢又不算太貴,出品食得出係跟港式嘅日本菜餐廳不同,味道又不錯,這一間的fusion店,無得輸呀。另外仲有個驚喜嘅位,原來呢一間小店所有嘅醬汁都係自己調製,十分認真!絕唔係喺外邊可以買得到,難怪食落啲味道咁特別,好似係出面搵唔到嘅感覺一樣,而且又帶點小清新。

• 海膽忌廉汁意粉
  • 鰻魚蒸籠飯