2024-06-14 453 views
近排好少食西餐,好耐都無鋸扒🥺今次就揀咗間有五十幾年歷史,好多人都會慕名而來嘅平民扒房之王 {金鳳大餐廳}鋸一鋸佢🍴🥩今次去咗尖沙咀山林道嘅分店,星期四夜晚7點幾到,但係餐廳都已有6成full,食到咁上下發現慢慢坐滿晒人🤯真正好生意啊!👍🏻 今次分別叫咗兩個經典扒餐,美式雜扒餐 ($134) & 招牌牛柳餐 ($148) + 茄汁意粉 (跟餐+$15,大食嘅朋友一定要叫,因為真係好大碗🤰🏻)🍝,另外再追加咗蒜蓉 (各+$2)🤩仲有!食港式扒餐當然要配埋一杯雪糕紅豆冰 (跟餐+$18)同埋凍檸茶啦🍋前菜當然有一碗羅宋湯/忌廉湯跟一個餐包🍞🥣雜扒揀咗黑椒汁,入面有豬扒,牛扒,雞翼,香腸同埋火腿。未上台已經聞到陣陣香味,流晒口水🤤 豬扒唔會過熟,易入口💯牛扒勁厚,但唔會太韌👍🏻雞翼,香腸同埋火腿都不過不失,有煎過嘅香味👌🏻想食多幾款扒/肉類嘅朋友一定要試!👏🏻牛柳叫咗7成熟,有兩大塊,肉質都非常嫩滑,一刀輕輕切落去已經分成兩半🥺加上喺熱辣辣嘅鐵板上面再倒埋惹味香濃嘅蒜蓉汁,完全將塊牛柳嘅肉味提升到另一個層次💯另外一定要提嘅係我哋追加咗蒜蓉!!!鍾意食蒜蓉嘅朋友 一定 唔可

另外一定要提嘅係我哋追加咗蒜蓉!!!鍾意食蒜蓉嘅朋友 一定 唔可以錯過🤩煮熟嘅蒜蓉泥放喺扒上面配埋黑椒汁或者燒汁,蒜蓉嘅辣加一啖肉連埋濃郁嘅汁一齊食,簡直係無敵配搭👍🏻如果無加,成餐飯就硬係覺得差啲嘢咁,一定失色少少🤪

最後我哋叫咗一杯雪糕紅豆冰,啲雪糕好有奶味,而且配紅豆冰都唔會話好甜😯如果有興趣嘅朋友都可以試吓其他港式茶餐廳經典黑牛,白牛,紅牛,金牛!