2019-03-27 55 views
食日本嘢畀人嘅第一印象通常都係食刺身壽司拉麵烏冬等等, 但係其實大阪燒、鐵板燒呢d都係日本美食黎。今日就同朋友去咗旺角top的千房,豚肉燒同鐵板牛肉,一樂也。千房面積寬敞, 每一張都係卡位黎,坐得舒適,唔會背貼背; 亦都可以揀睇住師傅炒嘢同燒野嘅位 , 有得食又有得睇 。 餐廳有落地玻璃,盡吸窗外陽光。每張檯也有鐵板爐,唔洗同人share.-套餐包味噌湯及前菜, 挺暖胃的。-我哋叫咗一份豚肉燒同埋鐵板牛肉飯, 可能因為午市關係, 師傅已經燒埋畀你,不用驚自己煮得手忙腳亂。 豚肉燒 送到上枱時,職員會開著個爐讓 豚肉燒保持溫度。-豚肉燒今次就叫左最經典的口味,餡料簡單但份量多,有豚肉同椰菜, 檯面上已經預備好 木魚碎,紫菜粉同埋沙律醬 , 自己鍾意落幾多就落幾多 ,賣相肯定靚仔! 豚肉被煎至甘香而脆身, 配上分量挺多的椰菜 ,咬下綿中帶脆,而且非常飽肚。-鐵板薄切牛肉飯另外我哋又叫咗份鐵板薄切牛肉飯,鐵板上檯時熱辣辣的滋滋聲,牛肉香味紛香撲鼻,而且份量都好多另外隨飯仲有野菜,野菜用鐵板炒過黎,洋蔥甜,份外香口。最不得了的是伴飯的牛肉汁,以特製的蒜容、麻油、糖混合而成,趁熱撈埋d飯食,惹味
 有得食又有得睇 。 餐廳有落地玻璃,盡吸窗外陽光。
每張檯也有鐵板爐,唔洗同人share.
套餐包味噌湯及前菜, 挺暖胃的。
味噌湯及前菜

我哋叫咗一份豚肉燒同埋鐵板牛肉飯, 可能因為午市關係,
 師傅已經燒埋畀你,不用驚自己煮得手忙腳亂。
豚肉燒

豚肉燒 送到上枱時,職員會開著個爐讓 豚肉燒保持溫度。
豚肉燒

今次就叫左最經典的口味,餡料簡單但份量多,有豚肉同椰菜,
豚肉燒

檯面上已經預備好 木魚碎,紫菜粉同埋沙律醬 ,
豚肉燒

自己鍾意落幾多就落幾多 ,賣相肯定靚仔!
豚肉燒

豚肉被煎至甘香而脆身,
豚肉燒

配上分量挺多的椰菜 ,咬下綿中帶脆,而且非常飽肚。
鐵板薄切牛肉飯

另外我哋又叫咗份鐵板薄切牛肉飯,
鐵板薄切牛肉飯

鐵板上檯時熱辣辣的滋滋聲,牛肉香味紛香撲鼻,而且份量都好多
鐵板薄切牛肉飯

另外隨飯仲有野菜,野菜用鐵板炒過黎,洋蔥甜,份外香口。
鐵板薄切牛肉飯

最不得了的是伴飯的牛肉汁,以特製的蒜容、麻油、糖混合而成,趁熱撈埋d飯食,惹味香口。
總括黎講,呢到的大板燒同日本食的一樣,水準一流,而且店員時時加水,服務很好。整體不錯。