2020-11-28
最後衝刺用海港城Coupon,一早Book 定呢間餐廳打算試下。1:15pm入座,侍應提醒用餐時間為90分鐘,不過佢地話如果唔多人等位,係可以繼續坐的。餐廳門口好吸引,好多小朋友見到氣球已經拉住爸爸媽媽走過嚟,係一間適合一家大細嚟既餐廳。店內環境幾好,座位闊落,佈置亦好有氣氛,如果聖誕節嚟食大餐,相信小朋友會好開心。我地兩個大人食,一共叫了5樣野食。首先上枱的係餐前麵包。我見食評多人話好味,不過個人覺得一般,唔算好熱,配既士多啤梨醬亦偏甜。下面的Muffin幾好味,不過都幾飽肚,兩個人share一個已經好足夠,亦唔會有好食到想再食既感覺。第一樣嗌既菜式:煙肉芝士釀薯仔配忌廉。味道唔錯,不過略嫌唔夠熱同偏淡味,作為前菜就無乜開胃作用。第二樣菜式:水牛城雞翼。個人覺得雞翼偏硬同乾身,要咬開都唔用易,同埋都係唔夠熱。跟住係:芝士洋蔥湯。因為我唔算好中意芝士,所以同朋友Share一碗就夠。淺嚐的我覺得味道還好,但朋友飲得較多就覺得偏咸,飲唔晒就放棄了。重點菜式:Ribs 配薯條。Ribs 稍為偏乾身,不過味道幾好,近骨的部位都幾有咬口。薯條就強差人意,太乾而且薄身,食落無滿足感,呢點係失望既,
重點菜式:Ribs 配薯條。Ribs 稍為偏乾身,不過味道幾好,近骨的部位都幾有咬口。薯條就強差人意,太乾而且薄身,食落無滿足感,呢點係失望既,因為我以為美式餐廳會著重薯條質素。
最後係Chocolate Brownie with Salted Caramel Ice-cream。美式餐廳一定唔可以錯過的甜品。個人超中意食朱古力,覺得佢個味道都唔錯,配埋雪糕上,都做到冷熱分明既效果,係咁多食物中比較好食的一款。
食後分享:
1. 有用Coupon扣左350元,但埋單都要畀420幾蚊,單睇食物係有啲偏貴。主要原因係佢食材唔算特別,烹調方法也唔算好另類。
2. 不過服務幾貼心,侍應們喺執枱、加水、埋單方面都反應好快,加上環境舒服,有播懷舊美式歌曲做BGM,所以用餐過程係開心既。
3. 觀察其他食客,有小朋友在場枱既都會比較享受(食野仲有氣球拎!),可能小朋友開心大人就開心。如果係親子食飯係一個唔錯既選擇。