2023-01-31 2958 views
HAKU位於IFC 四樓空中花園,加埋海景無得輸😎多位👨🏻‍🍳喺開放式廚房將美食烹調然後直接送上俾客人,衝擊各種感官😎🤌🏻LONG DINNER TASTING MENU ($1980/pp) 13 款食品+ WINE PAIRING ($680) 5款酒🤌🏻Ernest Champagne Remy係一支有少少蘋果味酒,作為開胃酒😛🤌🏻UNI TOAST竹炭多士+鮮甜北海道赤海膽😋入口即溶同好新鮮🤌🏻OTORO甜豉油嘅大拖羅紫菜撻 😛拖羅又係出色,加上紫蘇花味道清新同有花香,味道有層次感🤌🏻HOKKAIDO SCALLOP用上三杯醋、食用玫瑰 🌹萵筍 同北海道帆立貝,配上青瓜啫喱,整體好夾🤣🤌🏻KANPACHI鹿兒島章紅加上熟成製作方法,加入血橙果汁、昆布 食用花一齊食,感覺新鮮😛🤌🏻🍶新瀉月白有啲似清酒,第二支酒有啲米香花香,我個人幾鍾意😎🤌🏻SOUID火箭魷魚🦑經過牛油慢煮再用備長炭烤過,最後加上忌廉同紫蘇油,感覺非常突出😛🤌🏻CHAWANMUSHI茶碗蒸上有三文魚籽😛配上日本澳蝦肉嘅濃湯,加少少山椒粉,成個口感非常細滑😋🤌🏻🥂Clisson Famille Lieubeau係第

HAKU位於IFC 四樓空中花園,加埋海景無得輸😎

13 款食品

🤌🏻HOKKAIDO SCALLOP

🤌🏻KANPACHI

🤌🏻SOUID

🤌🏻CHAWANMUSHI

🤌🏻🥂Clisson Famille Lieubeau係第三支酒,有啲蜜瓜同糖果🍬味

🤌🏻PARKER HOUSE
whipped brown butter
麵包超軟熟加埋松露露牛油,香氣令人想食多一個🫣

🤌🏻SABLEFISH
銀鱈魚用牛油慢煎,加上魚骨高湯、味增等整好嘅魚汁味道更加提昇,加上魚肉好滑😛

🤌🏻KING CRAB vermouth
挪威皇帝蟹,佢地喺非常凍嘅海水生存,肉質非常爽口😎無得輸

🤌🏻🍷TYLER喺第四支酒,佢顏色比較深,有啲黑加侖子味

🤌🏻20 hours Kagoshima pork / Short Rib
(二選一)

Why not both 😛😛
鹿兒島豬腩肉慢煮20小時,咬落去入口即溶😋肉質軟腍而且肉味濃,外層帶點焦香,口感一流,配菜有配上蘿蔔片解膩感😎

另外美國加州牛小排同樣經慢煮👏🏻肉質滑嫩有彈性,牛香味十足,用上甜甜酸酸嘅醬汁做陪襯😋

🤌🏻APPLE lime leaf
係一種充滿東南亞味道嘅雪芭,味道非常清新🤣

🤌🏻🍷Malmsey係最後一杯酒係甜酒比客人配甜品,有拖肥糖味🍬

甜品🍮
🤌🏻MEDJOOL DATE coffee
椰棗雪糕加上蜜棗味脆脆裝飾,賣相精緻😋有得睇有得食

🤌🏻PETIT FOURS
紅莓子加上好似雪茄嘅餅乾🤣有肉桂味道,另外仲有核桃金磚蛋糕作結😎

🚩 HAKU
中環港景街1號國際金融中心4樓4011號舖
#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #米芝蓮 #維港景色 #中環IFC
2023-01-17
Type of Meal