2019-10-13 6745 views
又到遠離工作的星期五晚上,今晚相約幾位好友來北角,這酒店餐廳最近有一個遊輪港口做主題,就像坐郵輪去不同港口品嘗東南亞及東北亞美食餐廳環境高雅舒適,燈光柔和帶浪漫氣氛,仲有無敵維港景色我先點了紅酒去配美食,朋友們就叫了數款cocktail ,仲有泰式香口蝦片送酒先上日式刺身,入面有三文魚、吞拿魚、拖羅、帶子、左口魚、油金魚、手釣池魚等等,每款都好新鮮喔,拖羅入口即溶油脂滿滿在口腔越式雞肉香蕉花沙律,香蕉花清新配上雞肉,食落酸甜幾開胃冬陰公聽侍應講用上兩隻雞去煲,鮮甜帶酸辣度適中到主菜出場了,這款XO醬蒜香炒帶子用上日本帶子,大大粒又鮮味,再XO醬去爆炒多一份惹味,粉絲吸哂啲味都好正 韓式烤牛肉係用雪花肥牛,加埋秘製韓醬烤,仲有多款配料去煮,十分惹味出色這款紅咖喱龍蝦真係好得我歡心,用咗原隻龍蝦去煮,龍蝦爽口彈牙,最佢個汁醬,少辣甜甜地配飯食一流最後甜品係Cruise火焰雪山,望落好似太空館個半圓形咁,先倒上烈酒點火去燒,而入面有椰奶、芒果香茅及熱情果三款雪糕每層夾住蛋糕,食落酒味好出,加上雪糕都好清新又唔算太膩~

餐廳環境高雅舒適,燈光柔和帶浪漫氣氛,仲有無敵維港景色
越式雞肉香蕉花沙律,香蕉花清新配上雞肉,食落酸甜幾開胃
冬陰公聽侍應講用上兩隻雞去煲,鮮甜帶酸辣度適中

每層夾住蛋糕,食落酒味好出,加上雪糕都好清新又唔算太膩~
Type of Meal
Dinner