2020-10-31
香港嘅cafe林立,近排去吾少打卡cafe,系時候要發掘啲新野。咁啱戈日同男朋友去行山,行行吓已經行到去半山纜車站附近,舒展一吓筋骨嘅感覺真不錯😆半山嘅纜車🚡我好似真系未搭過😂經過嘅風景好靚✨但係真係捉唔到纜車經過嗰吓🙈當黎食吓野輕鬆吓囉。裏面嘅環境都好靚,餐桌以木造為主,俾人休閒舒適嘅感覺。Lunch嘅signature有數款,有兩款all day breakfast同埋意粉,就咁睇all day breakfast好似吸引好多🙊另外仲有漢堡包同埋沙律。飲品嘅款式竟然比食物多😳有好多款香港風味懷舊甜品😍價錢喺遊客區來講唔算進取喎,香港人定遊客都好啱食😋飲品先黎到,分別叫咗有機芝麻鮮奶咖啡同埋菠蘿紅茶。🖤 有機芝麻鮮奶咖啡 $40表面系有啲味道好香濃嘅黑芝麻冇錯。latte裡面嘅奶味同埋咖啡嘅香醇味都好明顯,成杯飲完都吾會感覺苦澀。🍍 菠蘿紅茶 $40真系好少cafe會有菠蘿紅茶😳佢嘅質素都比我想像中好呢,菠蘿味好重,男朋友話飲得出似吾知牌子嘅菠蘿汁😌吾會系死甜。紅茶茶底幾厚,成個組合喺夏天飲應該會仲正👍🏼Lunch A餐 $804款入面比較吸引我系A餐,系龍蝦忌廉湯通粉配炸薯餅同埋茄
裏面嘅環境都好靚,餐桌以木造為主,俾人休閒舒適嘅感覺。
飲品嘅款式竟然比食物多😳
飲品先黎到,分別叫咗有機芝麻鮮奶咖啡同埋菠蘿紅茶。
🖤 有機芝麻鮮奶咖啡 $40
🍍 菠蘿紅茶 $40
Lunch A餐 $80
4款入面比較吸引我系A餐,系龍蝦忌廉湯通粉配炸薯餅同埋茄汁豆
+火腿/ 香腸/ 煙肉/ 煎蛋(任選兩款)
+牛角包或多士
龍蝦忌廉湯通粉嘅龍蝦湯味又幾濃🧡個湯都夠稠身,入面有好多火腿絲,所以覺得都幾抵食。真系超耐冇食茄汁豆,份量吾系特别多,只能話系童年嘅味道,甜甜哋有咬口好滋味😋揀咗煙肉同埋腸仔,味道就吾洗多講啦,想講個牛角包真系好好食😍表面有啲蜂蜜,甜味好誘人啊,估吾到整到入面有蜂巢面,好香脆!
🤎💚 焦糖乳酪配綠茶雪糕 $63
好欣賞佢擺咗好耐,個綠茶雪糕都冇溶到,正常黎講個雪糕應該都溶得好快,呢個真系吾會。下面系幾粒麥提莎同埋蕨餅,側邊有兩支黑白配,真系第一次見呢隻組合🤣下面嘅焦糖乳酪比較甜,連埋綠茶雪糕食吾算非常夾,不過系幾有特色,普通當一份飯後甜品食ok嘅。