2015-06-17 1558 views
自從發現咗佢之後, 我等草根階層, 無帶食物那天好自然嚟呢度或者去老麥, 而呢度比較強的地方係燒味之外其他嘅茶餐廳碟頭野都好似樣, 絕對唔會為咗賺多一兩蚊減料頭,減飯,減麵之類的常見招式, 應該要落的材料都會落晒, 在這兩個月份主要試的是傳統茶記碟頭飯或者蒸餸套餐.14 May 星洲炒米 呢個米粉嘅料頭好足, 洋蔥絲, 蔥青, 火腿絲, 义燒絲, 蛋絲,紅椒粒, 咖哩有色但味不太突出,21 May 乾炒油河, 名乎其實的”油河”, 河粉是闊身那種, 芽菜同牛肉係主角, 醬油少咸帶甜色深,落咗多少油唔清楚但就每條河粉都油光滿面, 叫得呢個河粉就預咗啦! 唔夠油炒嘅牛河真的好難食, 唔食佢好過! 芽菜重還有些爽口, 牛肉片大大片口感就係有醃過嘅不過尚還可以接受啦, 如果蔥青可以多一點的話效果會更好,22 May 油雞燒肉飯, 隨意斬來的居然有雞脾是始料不及的, 雞肉好滑, 醬油色深但不會過咸, 燒肉也是帶點脆皮, 肉不是只有瘦肉帶點脂肪抵讚, 燒汁都啱啱好夠用,26 May 香橙豬扒飯, 豬扒是大量的, 走油後口感仍然Juicy,最令自已覺得佢地夠認真的是個汁, 用上半個橙去做這汁, 雖然
26 May 香橙豬扒飯, 豬扒是大量的, 走油後口感仍然Juicy,最令自已覺得佢地夠認真的是個汁, 用上半個橙去做這汁, 雖然個汁較酸但真橙做嘅汁少少酸都可以接受嘅! 但如果唔接受食飯同時食到暖橙的話這可能不是一個恰當嘅選擇, 香橙汁嘅份量則完全可以蓋過整個飯面!
01 June 梅菜蒸鲩魚, 兩條菜加上梅菜兩樣菜都有, 梅菜的咸味被糖的甜味中和了, 魚是魚腩位置相當大舊, 蒸的時間剛剛好魚肉緊熟, 豉油汁帶點魚嘅鮮甜味係呢個餸嘅精髓!
2015-05-14
$37 (Lunch)