2023-07-01
閨蜜替我慶祝生日☺️🎂揀選了沙田帝逸酒店頂層的一間日式餐廳<源烽>,酒店餐廳出品,味道應該唔錯既😄😄走入餐廳,已經看到開放式廚房,這應該用作omakase 跟客人互動。餐廳安排了我地坐靠近𥦬邊的一張大檯,望到山水(河!😆)而且位置很有空間感,坐得幾舒服。食物種類上,有omakase、午市定食套餐、亦可揀選a la carte…📍松露溫泉卵野崎牛肉眼味噌煮壽喜燒二色丼 $430定食配沙律、茶碗蒸、麵豉湯及甜品沙律菜:新鮮,味道正常。主食:先講講野崎牛加溫泉蛋,野崎牛來自日本九州鹿兒島,是全日本首個獲官方認可、以個人牧場品牌命名的和牛品種😆😆😆 這是薄燒牛肉,牛味、油脂同樣豐富,配上應該蘭王溫泉蛋,口感很豐富,我個口漿住晒😆😆 而松露一大片一大片放在牛肉上,都幾吸引,跟飯跟牛一齊食,食到少少松露味;至於味噌煮壽喜燒牛肉,外觀似牛腩,食到有味噌味道,炆得都軟腍,和珍珠米白飯一齊食都幾惹味⋯對我來說,都幾大份架😄😄麵豉湯:有適量既昆布,麵豉湯味濃,發揮正常呀😉而非坊間水汪汪而無味茶碗蒸:味道正常,內裡有蝦配上蒸蛋,有濃濃既蛋味,唔錯的。甜品:士多啤梨奶凍,食到酸酸味味,得覺得有點
📍松露溫泉卵野崎牛肉眼味噌煮壽喜燒二色丼 $430
定食配沙律、茶碗蒸、麵豉湯及甜品
沙律菜:新鮮,味道正常。
茶碗蒸:味道正常,內裡有蝦配上蒸蛋,有濃濃既蛋味,唔錯的。
甜品:士多啤梨奶凍,食到酸酸味味,得覺得有點似紅桑子,幾樂食😇
📍銀鱈魚西京燒御饍 $380
這是朋友揀選的,佢之前食過再encore 過⋯😊
📍 雜錦天婦羅
有蕃薯、茄子、蟹鉗、蝦、魚⋯脆漿調校得唔錯,所以炸出來皮薄餡靚,海鮮部份都幾新鮮呀。
事後食評:-
環境很舒服,寛敞有空間感,枱與枱有距離令食客有privacy;酒店職員既服務唔錯,對食物有做點介紹,同時亦密密手主動收碟和添茶😇。食物黎講,出自酒店,質素有返咁上下,預期之內⋯整體都幾滿意呀。
味道:4.0/5.0
價錢:3.5-4.0/5.0