2009-06-13
最近太忙,整整一個月沒有打食評,但好餐廳又點可以收收埋埋?所以依家為大家補回值得推薦的Must go餐廳~~~以前上山頂多數都在中環先飲茶,上到山最多去下M記,今次招呼2個法國朋友順便我也豪一下一試在山頂看夜景送飯的浪漫滋味~~先在Open Rice 做下功課,價錢可接受又環境不錯的都係目標,最後選左美式的阿甘蝦餐廳,因為感覺美式的食物大大份,share食熱熱鬧鬧的氣氛會很不錯吧~~一行四人,2位型男加2位美女,7.30pm左右到,門口個waitress好有禮貌叫我們可以在pub邊飲邊等,最後都係等左10分鐘左右便入.沙發位而且差不多全店的位置都可以看到中環的夜景,一開始感覺已經不錯~而且呢間其實係電影”阿甘正傳”做主題的餐廳,走廊,restroom都掛有好多電影對白同poster,可惜我未看過此片,如果唔係應該會更有feel~大家一人叫左杯cocktail我則點左美式餐廳做得最出色的飲品- milk shake!再看看menu,樣樣都好似好好味哦,特別係蝦料理,係餐廳主打,可惜朋友不吃蝦,只好有機會再來一試~~~最後人一選一樣,我當然用quota點我最愛的甜品啦!$78 cockta
$78 cocktail: 好大杯,酒精不多不過味道討好,而且個杯底有燈,照上來五顏六色好靚! 重點係個杯飲完會送俾你做紀念品(在紀念品部可以換領),有得飲,大杯,仲可以拿走,在山頂呢個價真係無可挑剔!
$48 mixed berries milkshake: 有點偏甜,不過那香香甜甜的叫人感覺很幸福,開心~~而且奶味足,不會水水的,係雪糕量很夠的一杯正宗美式milk shake!(惟一不足係味道和最後我點的甜品strawberry short cake味道太似,如果再去會試一下其他口味的!
$118芝士海鮮焗飯: 全晚最驚喜好味的一道,份量雖然不太大,但充滿鮮味,芝士亦咸香味美,令人覺得$120不只付錢食環境,食物也真的一級棒!!
$48Ceaser Salad: 叫上面那飯加錢配的,份量可以而且菜新鮮清甜,不錯!
$138 炸雞排伴薯條: 不過不失,最主要係唔夠熱,令整道菜失色不小.
$68 strawberry short cake: 同milkshake 一樣,最能體現美式高熱量飲食文化的一道甜品,暖暖的shortcake充滿牛油香,加上3大球雲尼拿雪糕和strawberry source,集冷暖滋味在一身不過甘heavy,無四個人都唔好點!!如果唔係一早飲左杯milkshake,我相信會更愛呢個甜品~
原來山頂d餐廳都唔一定得個貴字,而且甘多外國人去食野,真係搞到好似去左外國甘,今晚我仲似遊客過我d朋友囉~今餐希望法國朋友都會滿意啦!!~~~