2017-07-05 352 views
不知何時開始,黑布街變成了食肆林立的食街。有西餐嘅,三文治,有甜品。。。等。肚餓嘅我和朋遇著突如其來嘅大雨, 機緣巧合下走入了拉麵來一進入店舖已被充滿日本氣息的裝修所吸引, 全店以木為主題,擺放了不少特色的裝飾品,置身其中,有如進入大江戶時代的日本。 拉麵的款式真的非一般, 我和朋友被手繪嘅Menu吸引,圖畫畫得好精美,令人胃口大增,最想試<人間限定>拉麵。。。人間限定 $168這款拉麵算是全店最貴的一款拉麵。原來係北海道花咲蟹 蟹味噌雞白湯拉麵,蟹味噌雞白湯配上花咲雞腳,叉燒,香荀,溏心玉子,同埋玉葱絲,個湯濃郁清甜。蟹棒非常搶鏡,比手指還要粗, 真正的啖啖肉。。。土1.極上海路吟釀湯麵 $104有日本甜蝦海虎蝦 蝦味增及日本清酒烹調而成的極濃厚湯底,個顏色已經反映出個湯底有幾濃郁,喝一口湯底,口腔立即被濃郁嘅蝦味掩蓋着,相信用咗蝦頭長時間烹煮個湯底所致。一般蝦高湯首先就是要先把生的蝦剝殼,然後留下頭跟蝦殼來熬湯。先乾煎蝦殻令蝦殻帶點焦香味,等到蝦殼全部都紅了,聞到陣陣香味,就可以加適量清水一起烹煮,就會有濃郁嘅湯底。麵條十分彈牙,配合紫菜同京葱, 實在非常美味,另外

人間限定 $168

土1.極上海路吟釀湯麵 $104

一般蝦高湯首先就是要先把生的蝦剝殼,然後留下頭跟蝦殼來熬湯。先乾煎蝦殻令蝦殻帶點焦香味,等到蝦殼全部都紅了,聞到陣陣香味,就可以加適量清水一起烹煮,就會有濃郁嘅湯底。麵條十分彈牙,配合紫菜同京葱, 實在非常美味,另外再追加左一個日本溏心蛋$17,蛋黃晶凝通透👍

明太子雞翼半酸辣青瓜$38

先講青瓜,因為真係好醒胃,但係只食到辣味, 蓋過了酸味。
明太子雞翼每一隻都充滿了明太子餡料,脹卜卜嘅外表非常可愛,外皮煎得金黃色,皮薄香脆。

飲品

這裏的飲品選擇非常多, 綠茶可樂, 山葵薑味汽水, 花桃及番石榴味啤酒, 激辣咖哩波子汽水, 對於有選擇困難症的我, 真的不知如何選擇。最後選擇了綠茶可樂$22,飲一啖之後,會發現綠茶味慢慢從口腔滲出。

這裏的服務態度一流, 有求必應, 問他們可不以可以在這裏吃生日蛋糕,得, 請他們幫我先雪着蛋糕,又得,這樣的服務態度,真的少見。

2017-07-02
$175 (Dinner)
  • 極上海老吟釀湯麵