2019-04-01
星期五晚約咗最接近神嘅男人去銅鑼灣食飯,佢話知道我鍾意食日本菜式,專程book定位帶我食他日本客人推薦的 天勝。裝修佈置看似地道和式居酒屋,重點係一踏入餐廳就聽到周圍嘅人都係講日文,感覺好似返左我地日本鄉下咁,連日本人都爭住幫襯令我對呢度更加有信心,食餐飯都變得越來越精神。首先食個 salad 開胃,蟹子沙律 $88粒粒晶凝通透的蟹子,入口已經爆開味道新鮮,青瓜番茄仔沙律菜口感清脆。我哋叫有啲佐酒小食,一品料理當中我最喜歡就係薯仔牛肉煮,感覺味道就好似喺鹿兒島嘅時候食到嘅鄉土料理一樣,薯仔炆煮入味牛肉軟腍,一試愛上鄉土情懷的傳統味道。男神原來好鍾意食炸物,一於來一客雜錦天婦羅,炸得夠薄夠脆而且外脆內嫩,品嚐時可以沾上一點岩鹽或者天婦羅汁一樣夠鮮美。賣相看似普通的鉄火卷,一入口滋味無窮!吞拿魚卷壽司,層次豐富食落有驚喜!最後不能錯過鍋仔湯烏冬,手掌咁大隻嘅天婦羅炸蝦,一整個鐵鍋上枱,保持住新鮮熱辣的溫度,材料十足,烏冬彈牙,湯底清甜,一飲而盡。誠意推介比同樣有思鄉病嘅日本粉絲,因為這裏的日本師傅跟同樣說日文的侍應,真的置身日本一樣。
首先食個 salad 開胃,蟹子沙律 $88
賣相看似普通的鉄火卷,一入口滋味無窮!
吞拿魚卷壽司,層次豐富食落有驚喜!