2018-11-06
一周工作辛苦,周未最好約好友到Cafe食下野,輕鬆下。今日黎到旺角樓上Cafe,同好友相聚同食晚餐。美味故事的晚餐時份有不同的Dinner Set供選擇,有安格斯牛、慢煮三文魚、芝士咖菇、意粉等等。我就揀咗慢煮羊後膝。㨂完主菜之後,仲可以自己揀埋沙律、餐前小食、餐飲及甜品。鮮果沙冰,是日係芒果沙冰,細細杯,作為餐前小飲啱啱好。磨菇濃湯,超級Creamy,而且仲今到粒粒磨菇,令整個濃湯多一份口感。温泉蛋蟹籽沙律,蟹籽好鮮,唔會只得死咸,而温泉蛋更有流心效果,可以撈埋沙律一齊食。紫菜雞捲,用上壽司包飯既概念,不過中間換上雞捲,感覺幾特別。雞肉好嫩滑,配埋照燒汁作調味,無得輸既配搭。慢煮羊後膝 配 酸忌廉焗薯,平時食羊都係食羊架多,今次都係第一次食羊後膝。餐廳以慢煮既方式烹調,令羊肉肉質特別嫩,而且唔會有好重的羊羶味,同埋入口有少少膠質黏口既感覺。羊後膝份量好大份,食完勁飽肚。份量十足既羊後膝。北海道奶凍,上面仲放著香甜紅豆粒,而奶奶味極之香濃,質地好滑溜。美味故事既野食都好大份,若果兩個女仔黎,可以點一個Dinner Set再加小食或飲品Share,只要每人消費不少於$100就可以。
鮮果沙冰,是日係芒果沙冰,細細杯,作為餐前小飲啱啱好。
份量十足既羊後膝。