2023-03-05
今日同男朋友去荃灣行街睇戲,睇完戲諗住喺附近搵啲嘢食下,上openrice搜尋見到附近有間日式居酒屋都幾吸引所以即刻去試下。瀛燒居酒屋 餐廳位置喺亨和街5至7號香城大廈地下,門口見到餐廳好有日式風味,餐廳有兩層地方雖然唔大,但係好整潔,空間感好足夠。原條伊佐木刺身配帶子,甜蝦,刺身賣相非常吸引,魚油脂分佈均勻,食落口有油花香味,味道好鮮甜,刺身配上薑蓉,蘿蔔蓉突出魚肉鮮味,呢個刺身簡直係必食推介,帶子都好新鮮又厚身,加咗少少蟹籽食落去增添口感同鮮味。牛腸鍋,第一次食牛腸鍋材料好豐富,香蔥,蒜,辣椒,牛腸,野菜,牛腸味道好正,牛腸口感彈牙油花甘香,蔬菜吸收咗牛腸嘅味道食落去特別鮮甜。日式炸雞分量都好多,全部炸到金黃色, 外面做到好香脆,入面嘅雞肉仲係好嫩滑好juicy,加少少檸檬汁令到雞肉嘅香味更突出。串炸點咗雞髀肉,同日本宮崎腸,好鍾意食個宮崎腸,比一般香腸更加大麻味道更香。食日本梗係要點返杯清酒飲下,清酒味道好香好厚 ,飲落去又順口香味慢慢滲出。燒河豚鰭酒 店員會燒香河豚鰭浸落杯酒再點火,河豚嘅香味滲入酒中,味道好獨特,陣陣嘅酒香停留口中。呢間日式餐廳我下次嚟荃灣都會再幫襯,無論性價
呢間日式餐廳我下次嚟荃灣都會再幫襯,無論性價比同食物嘅質素都好好。